România se află pe primul loc la nivelul UE în topul rușinos al abandonului școlar, cu un sfert de milion de copii neșcolarizați. Potrivit unui apel făcut de Banca Mondială există două Românii, una urbană, mai dezvoltată, alta rurală și izolată.
Sociologul Ana Bulai a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că singura soluție pentru a depăși această problemă este alocarea mai multor competențe și resurse la nivelul comunităților locale. Discuția a porni de la un exemplu pozitiv: o școală dintr-o comună săracă din județul Brașov care a găsit o metodă inedită de a aduce elevii la școală. A înființat magazinul clasei, de unde școlarii își pot cumpăra jucării, haine sau chiar încălțăminte. Plata se face în puncte, primite pentru fiecare zi de prezență la ore:
“Sigur că avem o inițiativă locală și în contextul în care avem un stat eșuat, așa cum președintele a spus și noi nu băgăm în minte lucrul acesta, singura plasă de rezistență sunt comunitățile locale. La nivel local se mai poate face ceva.
Dacă 25% din trenurile României plecate din București nu mai ajungeau la destinație, ministrul Transporturilor își dădea demisia. Ministrul Educației face festivități și va pleca în concediu fără să o doară nici măcar în cot de acest eșec de la Evaluarea Națională. Nu vorbim despre mașini, vorbim despre 25% din sufletele acestor copii. Atâta vreme cât la nivel central statul nu mai are resurse, noi nu avem capacitate să lăsăm comunitățile să își găsească mecanismele de a-și salva copiii”, a spus Ana Bulai.