Sociologul Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente că le-a hărțuit sexual: „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”. Una dintre temele date de profesor – „De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” / Reacția SNSPA

Sociologul Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente că le-a hărțuit sexual: „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”. Una dintre temele date de profesor - „De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” / Reacția SNSPA
Sursa foto: Alfred Bulai / Facebook

Sociologul Alfred Bulai (61 de ani), șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, fost prodecan și fost secretar de stat, este acuzat că a hărțuit sexual mai multe studente, profitând de poziția sa de putere.
Snoop a publicat înregistrări și mărturii a 18 victime și martori care au interacționat cu profesorul în perioada 1995-2024. Mărturiile se aseamănă foarte mult și relatează abuzuri aproape trase la indigo. Potrivit unora dintre mărturii, Bulai chiar a ajuns să facă sex cu unele dintre studente.

„Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude, de exemplu, profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop.

Studentele și studenții acuză că acest comportament al lui Alfred Budai era cunoscut de toată lumea în SNSPA de ani întregi și nimeni n-a făcut nimic.

Unele dintre persoanele cu care Snoop a discutat nu au dorit să-și dezvăluie numele.

Alfred Bulai a refuzat un interviu video pentru Snoop, dar a răspuns mai multor întrebări, negând absolut toate acuzațiile.

După publicarea acestui material, SNSPA a anunțat că rectorul prof. univ. dr. Remus Pricopie „a solicitat Comisiei de Etică a SNSPA o analiză urgentă și detaliată a situației. Comisia va strânge toate probele necesare și va audia toate părțile implicate pentru a stabili faptele și va aplica sancțiunile corespunzătoare, dacă se impun”. De asemenea, „rectorul SNSPA a solicitat domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația. Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”.

Acuzațiile aduse sociologului Alfred Bulai

„Tremuram și mă dezbrăcam”, povestește plângând Alexandra Costa, fostă studentă la SNSPA, cum a ajuns în vara lui 2014 să-și dea hainele jos în lui Alfred Bulai, prodecan la vremea respectivă.

Alexandra e și acum traumatizată și a vorbit plângând pentru publicația Snoop.

S-a întâmplat la finalul stagiului de practică pe care profesorul îl organizează aproape în fiecare an cu studenții din anul I și II la Sociologie, într-o zonă rurală. Aceștia învață să aplice chestionare și fac interviuri cu localnicii. La final, Bulai le dă feedback individual, la el în cameră, unde este cazat.

Bulai îi tot vorbise Alexandrei despre „defectele” ei și „faptul că nu sunt sigură pe mine și trebuie să lucrez la asta”, spune ea. Apoi, la el în cameră, o întreabă:

„Acum ești mai sigură pe tine? (…) Vreau să văd că ai încredere în tine să te dezbraci”, povestește fosta studentă.

„Mi-am dat hainele jos și mi-a zis: «Și chiloții»”

Profesorul îi face în timpul ăsta complimente: „Ce țâțe șmechere ai, gagico”, spune ea.

Apoi „mi-a zis să mă duc la el (…) Nu mai stătusem niciodată în picioare dezbrăcată în fața cuiva. Și mi-a zis «Ia uite ce sexy ești, cum să n-ai încredere în tine». Și mi-a pus mâna pe țâțe (…) și pe fund. (…) Tremuram, nu mai eram coerentă”, retrăiește ea momentul.

Profesorul îi dă voie să se îmbrace.

Bulai a negat acuzațiile.

Traumatizată, Alexandra nu și-a mai dat licența la termen: „Mi-era foarte rușine. (…) Tremuram atât de tare când intram pe ușile facultății”, își amintește ea. Pentru colegi a fost un șoc că nu a terminat.

Ea a plecat apoi la muncă în Anglia, unde a fost diagnosticată cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Urmează tratament medicamentos și face terapie pentru atacurile de panică care continuă. Ea și-a dat licența online, după cinci ani, în 2021, în timp ce o prietenă o ținea de mână. În comisia de examen a fost și Alfred Bulai.

Uneori, mai scrie Snoop, Alfred Bulai avea derapaje verbale în privința femeilor sau a genurilor, care îi determinau pe unii studenți să părăsească sala.

„Sânii și sutienul sunt indicatori de status”, „bărbații validează femeia pentru că (…) e frumoasă”, „cele mici sunt cele mai atractive”, „femeile atunci când spun nu, de fapt, e da”, „violetul este culoarea homosexualilor și a femeilor de o moralitate îndoielnică”, „cauza lesbianismului este instinctul matern”, spun mai multe foste și actuale studente cu care Snoop a discutat.

Victoria* își amintește că la un seminar despre conformism social, profesorul a provocat un coleg să-i pună mâna pe sân, prin sugestie și presiune socială. „A zis: «Dacă eu îi spun acum (colegului) să-i pună mâna pe sân Victoriei*, el nu o va face» (…) Și ce a făcut? Mi-a pus mâna pe sân”, spune fosta studentă.

„Victoria* a ieșit din clasă plângând”, își amintește Elena Trifan, doctor în sociologie, cadru didactic asociat la SNSPA și fostă studentă a lui Alfred Bulai între 2008-2011. Ea a fost prezentă atunci în sală ca studentă.

Victoria* a perceput întâmplarea ca o pedeapsă, pentru că-i refuzase profesorului avansurile cu ceva timp în urmă: „A încercat să mă sărute. (…), M-a invitat la el acasă”, spune Victoria*.

Alfred Bulai neagă că ar fi încercat să sărute vreo studentă.

„De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” – temă dată de profesorul Alfred Bulai

„De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” este tema pe care Elena Trifan, studenta lui Bulai între 2008-2011, o primește la cursul de „Comunicare socială” ținut de sociolog.

Ioana Pelehatăi, fostă studentă la master, rememorează cum profesorul le-a spus studenților să-și facă cinci fotografii în diverse ipostaze, dintre care una erotică. Iar Bulai „toca mărunt” pozele, „încurajând și participarea publică” a 40 de studenți.

„Erau tipe în sutien, expuse complet și el făcea mișto: «Asta percepi tu ca fiind erotic?»”, spune Victoria*, care a primit aceeași temă, între 2011 și 2013.

„Imaginile erotice nu se refereau la ei, (la studenți), ci la construcția unei imagini care să fie erotică. Ține de cultura imaginii. Nu a fost niciodată vreo imagine care să fie cu tentă sexuală”, spune profesorul, chestionat de Snoop pe marginea acestui subiect.

„Eu și o colegă am fost puși să jucăm un act sexual în care eu sunt impotent și trebuie să mă scuz”, spune Dan* despre aceeași practică.

„Dacă acum te-aș pune să te dezbraci, ai face-o?”

Teodora a povestit și ea ce i s-a întâmplat la întâlnirea de final de practică, în camera profesorului: „M-a luat din prima tare, că sunt proastă, că sunt doar un obiect sexual, (…) că nu sunt sexicioasă (…) Am auzit cele mai groaznice lucruri din viața mea”. Apoi spune că o întreabă:

„Dacă acum te-aș pune să te dezbraci, ai face-o?”.

Acceptă: „Credeam că e o întrebare retorică (…) Nu voiam să-l supăr, (…) eram copleșită de frică. (…) A fost un fel de mecanism de apărare”, explică ea.

Teodora rămâne în sutien doar două secunde, apoi se îmbrăcă.

„Și el a râs și a zis: «M-ai păcălit, am văzut mai mult la plajă»”. După care o laudă: „Felicitări, m-ai impresionat. (…) Femeia este cea mai feminină când e dezbrăcată”, își reamintește ea. Colega ei de grupă, Sofia*, remarcă că Teodora este timorată după întâlnire și află prin ce a trecut: „Nu mă așteptam să se întâmple asta sub nasul tuturor.”

Teodora a intrat și ea în depresie după aceste evenimente. Totuși, ea s-a dus și-n a doua practică, „să mă asigur că pot să fac ceva să nu se întâmple cum am pățit eu”.

„Ai căpătat mult curaj (față de anul trecut). Depinde acum de scara curajului, știi? Dacă îți zic acum să te dezbraci, te dezbraci?”.

Iar când îl refuză, profesorul îi oferă un șuvoi de motive pentru care ar trebui să o facă. „Cheia moralității nu este să fii tu castă (…), este ce faci ca să-l ajuți pe ăla (pe bărbat) să se simtă puternic, să se simtă tare”, spune Alfred Bulai. „Numai tinerii lipsiți de inteligență (…) sunt ăia cuminți”, subliniază el.

Confruntat cu spusele sale de pe înregistrare, Alfred Bulai explică pentru Snoop: „Habar n-am de această chestiune. Sigur este că nu s-a dezbrăcat. Nu există o asemenea cerință”.

Și „profesorii știu”

Victimele nu au depus plângeri, fiind speriate de influența lui Bulai în facultate și de legăturile sale politice, fiind traumatizate și având un sentiment de vinovăție, deși agresorul ar trebui să fie cel care să simtă vina. De asemenea, victimelor le era teamă că totul se va întoarce împotriva lor.

Una dintre ele, care spune că a avut relații sexuale cu profesorul, a ales să nu intre în detalii despre asta. Bulai a negat că a avut vreodată vreo relație sexuală cu vreo studentă.

Și „profesorii știu. (…) Nu e o chestie care să nu se vadă (…). Și nu fac absolut nimic (…). Mi se pare absolut îngrozitor”, e de părere Diana.

Reacția SNSPA

Comunicatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), după publicarea materialului Snoop:

„Luni, 29 iulie 2024, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat act cu deosebită îngrijorare de acuzațiile de hărțuire sexuală și comportament abuziv, aduse prof. univ. dr. Alfred Bulai, formulate în cadrul unei investigații jurnalistice publicate recent.

SNSPA are o toleranță zero pentru orice formă de hărțuire, discriminare sau abuz. Considerăm că un astfel de comportament este inacceptabil și dăunător mediului academic, punând în pericol siguranța și bunăstarea studenților noștri.

Imediat după apariția acuzațiilor în presă, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după consultarea cu președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și cu decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, s-a autosesizat și a solicitat Comisiei de Etică a SNSPA o analiză urgentă și detaliată a situației. Comisia va strânge toate probele necesare și va audia toate părțile implicate pentru a stabili faptele și va aplica sancțiunile corespunzătoare, dacă se impun.

De asemenea, rectorul SNSPA a solicitat domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația. Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate.

SNSPA este dedicată creării unui mediu de învățare sigur și incluziv pentru toți studenții, profesorii și personalul administrativ. Vom analiza cu atenție acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura o rezolvare corectă și transparentă. Este esențial ca toți studenții să se simtă respectați și protejați în timpul studiilor la SNSPA. Considerăm inacceptabile acțiunile care pot încălca demnitatea și integritatea studenților noștri. Vom colabora cu toate părțile implicate pentru a elucida acuzațiile și a lua măsurile adecvate, conform regulamentelor interne și legislației în vigoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră