Șoarecii, vinovați de apariția mutației Omicron. Când ar fi avut loc transmiterea de la om la rozătoare
Oamenii sunt foarte vulnerabili în față variantei Omicron a COVID-19, arată un nou studiu citat de nbcnewyork.com. Cercetarea a vizat persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi pe cele care au trecut prin boală. În cazul acestora, protecția imunologică a fost aproape inexistentă.
Varianta Omicron ar fi apărut la șoareci
O ipoteză preliminară formulată de cercetători arată că mutația care a dat naștere variantei Omicron s-ar fi produs la șoareci.
„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.
Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au testata noua variantă virală la şoareci, nurcă sau pangolin. Omicron s-a transmis doar la șoareci, ceea ce înseamnă că ipoteza este corectă
„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.
Când s-ar fi produs mutația Omicron?
Potrivit oamenilor de știință, infecția virală s-ar fi transmis la animale la jumătatea anului 2020, a raportat STAT. După ce a acumulat multe mutații la animal, coronavirusul modificat ar fi făcut apoi saltul înapoi la oameni. Acest lanț de evenimente poate fi descris ca zoonoză inversă, în care un agent patogen sare de la om la animale, urmată de zoonoză, în care un germen trece de la animale la om.
O dovadă cheie în sprijinul acestei teorii este că Omicron se diferențiează de alte variante de SARS-CoV-2, a declarat Kristian Andersen, imunolog la Institutul de Cercetare Scripps, pentru STAT.
Varianta Omicron produce daune majore celor mai importante organe din corp
Studiul condus de cercetătorii UCLA pe șoareci a făcut posibilă măsurarea daunelor produse de infecție în corp. Virusul nu afectează doar plămânii, ci și rinichii, splina și alte organe și încetinește producția de energie în celulele inimii.
Noua mutație ar putea deveni dominantă în UE până la jumătatea lunii ianuarie
Este de așteptat ca varianta Omicron a SARS-CoV-2 să devină până la jumătatea lunii ianuarie tulpina dominantă în Uniunea Europeană, a avertizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a arătat încrezătoare că UE are „puterea” și „mijloacele” necesare pentru a depăși pandemia, cu peste 66% din populația blocului comunitar deja vaccinată anti-COVID-19 cu schemă completă.