Slovacia: Nou guvern al lui Robert Fico vrea să desfiinţeze parchetul anticorupţie

Slovacia: Nou guvern al lui Robert Fico vrea să desfiinţeze parchetul anticorupţie
Robert Fico conduce partidul SMER-SSD, câștgătorul alegerilor generale desfășurate în Slovacia pe 30 septembrie 2023. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Pavol Zachar

Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost acuzat că a promovat un plan „otrăvitor” pentru a submina activitatea procurorilor care lucrează în cazuri sensibile de corupție, potrivit Reuters.

Fico, o figură controversată cunoscută pentru că a criticat mass-media independentă și a criticat ajutorul militar acordat Ucrainei, a anunțat intenția de a desființa procuratura specială, o instituție care se ocupă de cazurile de corupție la nivel înalt și de crimă organizată.

Propunerea guvernului slovac este de așteptat să fie aprobată în săptămânile următoare folosind o procedură rapidă. „Procuratura specială nu poate fi reparată”, a spus Fico miercuri. „Răul sub forma [procurorului special Daniel] Lipšic trebuie să se termine”.

Problema a provocat atât de multă îngrijorare în Bratislava încât Eduard Heger, un fost prim-ministru, a zburat la Bruxelles săptămâna aceasta pentru a transmite personal preocupările Comisiei Europene.

„Acesta este un mare atac la adresa principiului statului de drept al societății noastre democratice din Slovacia în general”, a declarat Heger pentru The Guardian după întâlnirea sa, numind planurile „otrăvitoare”.

Criticii lui Fico spun că se tem că scopul guvernului este de a opri investigațiile în curs asupra persoanelor legate de partidul de guvernământ Smer și de a deschide calea pentru ca unii dintre ei să obțină posturi guvernamentale.

„Totul este menit să oprească toate anchetele cazurilor actuale”, a spus Heger, menționând că „nu a existat nicio discuție cu părțile interesate”.

Procuratura specială a atras atenția publicului pentru că a abordat cazuri de corupție extrem de sensibile în ultimii ani.

Lipšic a declarat într-un interviu telefonic de miercuri dimineață înainte de criticile lui Fico: „Ceea ce s-a schimbat din 2020 este că acest birou a urmărit sau a început să urmărească și cazuri de corupție și infracțiuni economice foarte importante, ceea ce înseamnă că politicieni foarte influenți și oameni de afaceri – inclusiv câțiva oligarhi foarte cunoscuți – sunt urmăriți penal.

„Acesta a fost punctul de plecare, când o parte a spectrului politic a început să atace procuratura specială – pentru că mulți, mulți oameni influenți din viața publică sau din viața de afaceri au fost acuzați și în cele din urmă inculpați”.

Lipšic a spus că nu există niciun motiv pentru a-și elimina biroul. „Nu există argumente reale în favoarea acestui lucru”, a spus el, remarcând că „rata de succes a acuzațiilor noastre este de 93 până la 94%”.

Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru statul de drept și justiție, a confirmat marți că comisarul pentru justiție al blocului, Didier Reynders, s-a întâlnit la Bruxelles cu Fico și doi miniștri care au ridicat problema modificărilor legislative planificate.

„În urma acelei întâlniri, guvernul slovac ne-a trimis informații cu privire la reformele planificate”, a spus Wigand, adăugând că „având în vedere amploarea reformelor planificate, este deosebit de important să se desfășoare o consultare adecvată cu părțile interesate la nivel național și european”.

El a spus: „Comisia va trebui să analizeze mai îndeaproape anumite probleme. Vom examina, în special, reformele legislative privind combaterea corupției și procuratura specială pentru a evalua compatibilitatea acestora cu standardele europene relevante și cu legislația UE.”

Miercuri după-amiază, Wigand a spus că comisia a trimis o scrisoare ministrului justiției din Slovacia.

„Sfera largă de aplicare a modificărilor preconizate și numeroasele domenii ale dreptului UE în cauză necesită o analiză amănunțită și solidă. Acesta este motivul pentru care, în această scrisoare, am cerut guvernului slovac să nu avanseze încă în privința amendamentelor intenționate și mai ales să nu recurgă la o procedură rapidă fără o consultare adecvată și amănunțită”, a spus el.

Comisia este pregătită pentru noi discuții politice și tehnice pentru a analiza mai îndeaproape aceste probleme. De asemenea, recomandăm consultarea Comisiei de la Veneția [a Consiliului Europei] cu privire la modificările propuse.

Oficialii slovaci au insistat în comentarii publice că cazurile continuă să fie investigate, în ciuda modificărilor planificate.

Există temeri din ce în ce mai mari în Bratislava cu privire la impactul potențial al mișcării. Michal Šimečka, care conduce partidul de opoziție Slovacia Progresistă, a declarat: „Parchetul special a adus în fața justiției o serie de cazuri de corupție la nivel înalt, inclusiv oficiali, politicieni și oligarhi cu legături cu partidul Smer al lui Robert Fico. Acum la putere, Smer vrea să desființeze procuratura specială pentru a asigura impunitatea. Este la fel de simplu.”

Radoslav Procházka, avocat și fost politician, a declarat: „Optica este foarte proastă, deoarece în loc de o dezbatere amplă, această schimbare substanțială urmează să fie adoptată printr-o procedură accelerată. Dacă trece, este probabil să reducă viteza și intensitatea unui instrument important în combaterea corupției. cu toate acestea, multe vor depinde de ceea ce va face procurorul general în continuare cu toate cazurile transferate în biroul său.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`