Situație îngrijorătoare: 40 la sută din necesarul de medici lipseşte din unităţile de primire a urgenţelor din România. La spitalul din Huși a rămas un singur medic, care trebuie să se ocupe zilnic de zeci de pacienţi
Lipsa medicilor din unitățile de primire a urgențelor duce de multe ori la aparția de situații limită la unele spitale din țară.
Un caz îngrijorător este cel de la spitalul din Huși, judeţul Vaslui, unde a rămas un singur medic, care trebuie să se ocupe în fiecare zi şi de câte 100 de pacienţi, informează diig24.ro. La
Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal din Huşi în multe cazuri, asistenţii medicali se ocupă, în primă instanță de pacienți.
„Un minut de neatenţie, deci vreau să mă duc să urmăresc alt pacient, între timp starea acestuia se poate agrava oricând. Aici, la Huşi, nu prea ai când să te refaci. Fiind singura angajată nu am cum să efectuez toate gărzile. Şi aşa fac mai multe gărzi decât în mod normal”, explică Larisa Frenţoaie, medic specialist urgenţe.
Singurul medic angajat lucrează trei zile pe săptămână, câte 24 de ore, astfel că există situații în care cei care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale sunt nevoiți să aștepte pe holurile instituției, din cauza lispei de specialiști.
„De cel puţin doi medici am avea nevoie, dar, din nefericire, nu avem de unde să îi luăm. Din rezidenţii care termină, fiecare şi-a găsit postul. E o specialitate deficitară, foarte necesară şi foarte importantă”, afirmă dr. Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal Huşi.
O situație similară există și la Spitalul din Bârlad, unde există doar un medic specializat pe urgenţe şi 100 de pacienţi zilnic. Conducerea Spitalului a scos la concurs, în urmă cu o săptămână, patru posturi, însă nimeni nu s-a înscris până acum.
Cu astfel de probleme se confruntă și spitalul din Turceni, unde secţia de urgenţă a fost utilată complet, însă nu poate fi folosită pentru că nu sunt medici.
În spitalele din România, secţiile de urgenţă au un deficit de cadre medicale de 40%.