Situație incredibilă în Râmnicu Vâlcea: Medicii țin în cutie un mamograf pentru că nu știu să-l folosească (VIDEO)
Dacă unele spitale oferă condiţii de lumea a treia, altele deţin aparatură de ultimă generaţie, dar nu o utilizează. La Râmnicu Vâlcea, un mamograf performant este păstrat în cutie, deoarece cadrele medicale nu ştiu să îl folosească. Femeile care au nevoie de o investigaţie de specialitate sunt trimise la spitalele din alte judeţe sau la clinici private, potrivit B1 TV.
Aparatul de mare ajutor în depistarea precoce a cancerului mamar la femeile trecute de 40 de ani zace nefolosit de câţiva ani, pentru că niciun medic din Spitalul Judeţean Râmnicu Vâlcea nu îl poate folosi.
Mai precis, niciunul dintre medicii secţiei Radiologie, nu are competenţa necesară pentru astfel de investigaţii imagistice. Situaţia preocupă de mai mult timp conducerea spitalului, însă până acum nu s-au găsit soluţii.
Medicii țin în cutie un mamograf pentru că nu știu să-l folosească
#DIRECT_ONE_8v3rw1#
„E o problemă mai veche care nu se referă doar la mamograf, căci avem mai multe astfel de situaţii. De exemplu, nici pentru computerul tomograf nu avem suficienţi specialişti, astfel încât să facem o linie de gardă în spital. Responsabilitatea este foarte mare şi nu oricine are dreptul să facă anumite explorări. Conducerea nu poate să facă foarte multe lucruri, decât să caute ori să aştepte să vină oameni competenţi, specialişti. În funcţie de situaţie trimitem pacientele să facă o ecografie mamară, iar după triaj, dacă se impune, le recomandăm să meargă pentru mamografie în alte oraşe”, a explicat George Brânzan, directorul medical al unităţii spitaliceşti.
În spitalul din Râmnicu Vâlcea există însă şi situaţii când aparatura medicală continuă să fie folosită deşi este mult prea veche si ar trebui scoasă din uz. De exemplu, aparatul de radiologie folosit în Ambulatoriu este atât de vechi încât Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a refuzat să mai contracteze servicii de radiologie. Aşadar, pacienţii care au nevoie de o radiologie sunt nevoiţi să plătească contravaloarea investigaţiei medicale.