Situație gravă în spitalele Iași din cauza pandemiei de coronavirus: “Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”

Situație gravă în spitalele Iași din cauza pandemiei de coronavirus: “Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem
FOTO SIMBOL: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Criza generată de pandemia de coronavirus devine disperată în Iași, unde medicii anunță că spitalele sunt aproape pline.

Spitalele din Iași nu mai primesc pacienți infectați cu COVID-19 din alte județe

Din cauza lipsei locurile libere cadrele medicale din Iași sunt nevoite să refuze pacienți din județele învecinate care, la rândul lor trec printr-o criză sanitară.

“Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”, este răspunsul pe care îl primesc de la spitalele din Iaşi medicii din judeţele învecinate care caută cu disperare un pat liber ATI pentru pacienţi cu COVID-19 în stare gravă, scrieZiarul de Iași.

Marți, conducerea Spitalului Judeţean Suceava, care are doar cinci paturi de ATI, a căutat disperată un loc la unităţile medicale din regiune pentru un bărbat de 54 de ani, diabetic, în stare foarte gravă şi confirmat cu COVID-19.

”Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus managerul Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea, citat de Ziarul de Iași.

Marți seară, un singur loc era disponibil în tot Iaşiul la terapie intensivă COVID, iar spitalele nu mai primesc niciun pacient din afara judeţului.

Secțiile ATI sunt blocate pentru pacienții din afara județului, dar și pentru pacienții din alte spitale din Iași.

„În momentul de faţă, din punctul de vedere al Terapiei Intensive, nici nu se pune problema să putem primi vreun transfer, nici de la un alt spital din Iaşi, dar nici de la spitalele din judeţele vecine. Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăţ.

Raed Arafat: Intrăm în logica medicinei de dezastre

La rându său,Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că începem să intrăm în logicamedicinei de dezastre, fapt ce presupune un management diferit faţă de măsurile de prevenţie.

„Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă”,a declarat secretarul de statRaed Arafat.

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că autorităţile vor intra acum pe o altă logică de intervenţie:„Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”.

Bilanțul epidemieide coronavirus în România a ajuns la 217.216 de infectări și 6.574 de decese. În intervalul luni, ora 13.00 – marți, ora 13.00, un număr de 4.724 de persoane au fost testate pozitiv, 1.084 au fost reconfirmate în urma retestărilor și 104 pacienți COVID au decedat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`