850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 copii, sunt condamnaţi la moarte de către stat după ce peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţă.
Astfel o nouă criză a citostaticilor riscă să ia amploare, iar specialiştii dau vina pe exportul de medicamente, estimate la aproape un miliard de euro. Între timp, ministerul Sănătăţii anunţă că centralizează stocurile existenţe şi caută soluţii în regim de urgenţă pentru achiziţii de cistostatice cu care să acopere nevoia pacienţilor până la finalul lui 2016.
Medicii oncologi și pacienți diagnosticați cu cancer fac apeluri disperate în legătură cu lipsa de medicamente din România. Criza citostaticelor riscă să ia amploare din cauza exporturilor de medicamente.
Peste 850 de mii de bolnavi, dintre care 5.000 de copii ar putea fi condamnaţi la moarte în aceste condiţii. Peste 20 de medicamente lipsesc de pe piaţă, iar unul dintre ele este Lanvis.
Depre acest citostatic, purtărul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu a afirmat: "În regim de urgență în această dimineață Ministerul Sănătății a început centralizarea stocurilor care mai sunt disponibile în alte spitale, în alte orașe ale țării."
"Ministerul Sănătății a demarat în această dimineață legături cu surse alternative de livrare pentri a face o noua achiziție pe autorizație de nevoi speciale. Aceasta e gândită să acopere perioada care a mai ramas din anul acesta" a mai precizat acesta.
Specialiştii pun criza citostaticilor pe seama exporturilor de medicamente, estimate la aproximativ un miliard de euro, dar critică şi activitatea ministerului sănătăţii.
"La criza actuală a suscitat cel mai mare interes acel medicament folosit în leucemii la copii şi pentru care Ministerul Sănătăţii caută soluţii de a fi adus, prin intermediul UNIFARM. De ce? Pentru că singurul medicament pe piaţă de pe bază de tioguanină , care are autorizaţie de punere pe piaţă, în acest moment lipseşte. Producătorul Aspen a anunţat încă din 2014 că are o problemă cu furnizarea substanţei active şi timp de un an de zile s-a adus un alt medicament din Germania şi autorizaţia a expirat din 2015. De atunci nu s-a mai depus la Agenţie o nouă documentaţie" a afirmat anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului
"Doar atunci când ajunge cuţitul la os ai noştri iau atitudine, adică promisiuni. Aşa cum în 16 august, dădeau asigurări că va fi Tamoxifen în toată România, inclusiv astăzi au sunat pacienţi la call-center din vestul ţării şi chiar din Moldova că nu găsesc acest medicament în farmacii, şi vorbim de mediul urban. Aşa că de promisiuni ne-am săturat. Măcar de-ar face ceva, dar mă îndoiesc. Este un amatorism de glorie la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii" a precizat și Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer
Critici îşi atrage şi ministrul Vlad Voiculescu, tocmai cel care în urmă cu câţiva ani a fost iniţiatorul „Reţelei citostaticelor", alcătuită din 400 de voluntari. Sunt voci care spun că Voiculescu nu a rezolvat criza citostaticelor de când e ministru deşi acest lucru i-a fost cerut de preşedintele Iohannis.
"După trei luni în funcţie constatăm că acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, prin prelungirea Ordinului 75, din ce în ce mai mulţi pacienţi vor rămâne fără medicamente ieftine sau scumpe, nu este nici o diferenţă de fapt, câtă vreme preţurile sunt la cel mai mic nivel din Europa, conform liste ide preţuri, şi a doua certitudine este că în acest fel, păstrând aceeaşi metodologie de calcul a preţurilor care favorizează exportul paralel, actuala conducere a Ministerului Sănătăţii a securizat profiturile distribuitorilor venind din acest export paralel al medicamentelor" a declarat Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină
Statisticiler arată că în ţara noastră sunt anual 500 de copii diagnosticaţi cu cancer, dintr-un număr la nivel naţional de 5000 de cazuri.
Situație dramatică în sistemul sanitar: Criza majoră a citostaticilor pune în pericol 850.000 de bolnavi de canceri
#DIRECT_ONE_vzkswh#