Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut, marţi seară, instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă în judeţul Vrancea, în condiţiile în care mulţi vrânceni au rămas fără alimente, medicamente şi curent electric din cauza drumurilor blocate de nămeţi.
„Am primit solicitări de alimente din partea primarului din Chiojdeni, Ştefan Pîrlogea. Probabil vor urma şi alte localităţi. Deja oamenii nu mai au medicamente, nu mai pot ajunge la farmacii. Am discutat aseară (n.r. – luni seară) cu primul ministru interimar, după videoconferinţă, şi am primit promisiuni că dimineaţă (n.r. – marţi dimineaţă) vor interveni utilajele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, citat de Mediafax.
Totodată, Marian Oprişan a solicitat, marţi seară, procurorului general al României „să se autosesizeze şi să cerceteze, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care „se ascunde în spatele codului portocaliu şi nu a intervenit de şase zile pe drumurile naţionale din judeţ”.
„Sunt cetăţeni care nu mai au ce mânca, familii care nu mai au medicamente. Avem 33 de localităţi care nu mai au energie electrică, iar acolo sunt cetăţeni aflaţi în imposibilitatea să se încălzească, nu le mai funcţionează centralele, nu mai funcţionează niciun obiect casnic. Fără să mai spun de alimentările cu apă din aceste localităţi, care s-au oprit. Suntem în aceeaşi situaţie excepţională ca la inundaţiile din 2005”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.
Conform Biroului de presă al CJ Vrancea, în prezent, intervenţia utilajelor de deszăpezire este foarte dificilă, vântul bătând cu o viteză medie de 25-30 kilometri/oră, iar intensitatea rafalelor ajunge de 60 – 65 kilometri/oră.
CJ Vrancea atenţionează că situaţia se înrăutăţeşte de la oră la oră şi, pe lângă lipsa alimentelor, există comunităţi întregi care au rămas fără curent electric şi fără apă şi nu se poate interveni pentru remedierea acestor situaţii din cauză că drumurile de acces sunt blocate. În această situaţie sunt cetăţenii din aproximativ 20 localităţi ale judeţului Vrancea.