Situație critică pentru pacienți: Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piață (VIDEO)

Situație critică pentru pacienți: Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piață (VIDEO)
Foto: punctul.ro

Medicamente ieftine au dispărut din farmacii. Şi asta din cauza setei de profit şi a unei legi care-i obligă pe distributori să vândă doar produse scumpe. Tipic românesc, cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii, pentru că mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piață, transmite B1TV.

Producătorii susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauza introducerii aşa-numitei taxe de clawback, cea care le impune să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de compensate.

Medicamentul căutat cu disperare de această femeie este unul dintre cele două mii retrase de pe piață. Pastilele costau 6 lei și 50 de bani și nu mai erau rentabile pentru producători.

Același lucru s-a întâmplat și cu alte medicamente. De exemplu, în loc de 7 lei cât era un medicament pentru scăderea colesterolului, cei bolnavi trebuie să scoată din buzunar 23 de lei, adică de trei ori mai mult.

Pacienți disperați

#DIRECT_ONE_hbrbyl# Aceeași situație este și în cazul pastilelor recomandate cardiacilor. Medicamentul de 38 de lei a fost înlocuit cu altul care ajunge la. 60 de lei.

Oamenii căută cu disperare, dintr-o farmacie în alta, tratamentul de care au nevoie. Însă, la final, sunt nevoiți să accepte un alt produs, cu același efect, nu și cu același preț.

Medicamentele ieftine au început să fie retrase de pe piață încă din anul 2011, după introducerea aşa-numitei taxe de clawback. Aceasta le impune tuturor producătorilor să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de compensate.

Conducerea unei firme din Constanța spune că a renunțat să mai producă un medicament pentru hipertensiune care costa doar 3 lei și 50 de bani. Înlocuitorul pe care îl găsesc pacienții în farmacii costă peste 20 de lei, adică de aproape şase ori mai mult.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cere Parlamentului calcularea diferențiată a taxei de clawback.

De la introducerea acestei taxe, peste 2.000 de produse cu prețuri mai mici au dispărut de pe piață, dintre care 700 doar anul trecut. Acesta este şi motivul pentru care sute de salariați din domeniul farmaceutic au fost disponibilizați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)