Situație critică la un spital din Satu Mare. Ce măsuri au fost luate din cauza lipsei de personal

Publicat: 30 09. 2024, 20:48
Sursa foto: Freepik.com

Secția de pediatrie și compartimentul de neonatologie, din cadrul Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș, se închid temporar de mâine, din lipsă de personal medical. Pentru cel puțin 2 săptămâni, copiii și femeile însărcinate vor fi nevoiți să meargă la spitalul din Satu Mare, aflat la 50 de kilometri distanță.

Dalma Pap, managerul spitalului, spune că a încercat în repetate rânduri să angajeze mai mulți specialiști, însă eforturile sale au fost în zadar. Nimeni nu s-a prezentat la concursurile de angajare.

„Concursuri s-au organizat în fiecare an, dar fară a se prezenta vreun candidat. Este un oraș mai micuț la o distanță considerabilă de orașele mari din centrele universitare. Începând de mâine activitatea secției este suspendată temporar pentru 2 săptămâni, iar din data de 15 este organizată linia de gardă cu 3 medici pensionari. Deficitul de medici pediatri nu este doar în unitatea noastră, ci la nivel national. Probabil mulți se retrag în mediul privat”, a declarat Dalma Pap, pentru Știrile ProTv.

Secția de pediatrie are 25 de paturi și doar un singur medic specialist, în timp ce la compartimentul neonatologie, în prezent, nu există nici măcar un medic. Nici la capitolul rezidenți, spitalul din Negrești-Oaș nu stă prea bine. Unitatea a avut trei rezidenți, dintre care unul și-a dat demisia și altul a renunțat ulterior la specializare.

Autoritățile județene pun la dispoziție locuințe de serviciu, însă nici acest lucru nu a determinat medicii să ocupe posturile scoase la concurs.

Ce spun localnicii

Localnicii nu au primit cu prea mult optimism vestea închiderii temporare a secției de pediatrie și a  compartimentului de neonatologie. Aceștia s-au declarat îngrijorați de modul în care această situație va afecta natalitatea și soarta populației orașului Negrești-Oaș.

„E o situație dezastruoasă, întotdeauna a fost aici maternitate. Nu o să mai facă copii. O să dispărem pur și simplu. O să facă naveta că nu oricine dispune de mașină la scară”, a declarat un localnic, pentru Știrile Protv.

Situația la nivel național

Și alte spitale din România se confruntă cu aceeași problemă, unitățile sanitare ducând lipsa de peste 10.000 de specialiști. Spitalele din Buzău, Călărași, Giurgiu, Alexandria, Ploiești au nevoie urgentă de cardiologi, neurologi, oncologi, pediatri și ATI-ști.

La nivel național, aproape 4.000 de tineri au terminat anul acesta medicina, urmând să fie medici rezidenți.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2023 aveam 357 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în Bulgaria erau 480 de medici la 100.000 de locuitori.