Situație alarmantă în Iași. Mai multe cazuri de COVID-19 în prima lună de stare de alertă, decât în cele două de stare de urgență, la cel mai mare spital din Moldova

Situație alarmantă în Iași. Mai multe cazuri de COVID-19 în prima lună de stare de alertă, decât în cele două de stare de urgență, la cel mai mare spital din Moldova

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași, dar și la unitățile suport din același județ situația este alarmantă, scrie Ziarul De Iași, care notează că doar 70 de paturi dintr-un număr total de 320 destinate bolnavilor de COVID-19 mai sunt disponibile.

Situație alarmantă în Iași. Mai multe cazuri de COVID-19 în prima lună de stare de alertă decât în cele două de stare de urgență

Din cele peste 300 de cazuri noi de infecție cu coronavirus depistate la nivel național, județul Iași a contabilizat 20 – față de cele doar 6 confirmate cu o zi înainte. Numeroase diagnostice de acest gen sunt puse și în urma triajului epidemiologic de la celelalte spitale. În plus, la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon»Iași au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 în prima lună de stare de alertă decât în cele două luni de stare de urgență.

„În cele două luni de stare de urgenţă au fost depistaţi 51 de pacienţi cu teste PCR pozitive, la recoltarea în UPU. În starea de alertă, în doar o lună au fost 54 de pacienţi cu teste pozitive recoltate în UPU. Deci într-o lună au fost mai mulţi decât în două. În acelaşi timp, numărul de prezentări în UPU în luna de alertă, 15 mai – 15 iunie, a fost cu 2.000 de persoane mai mare decât media lunară în stare de urgenţă. Situaţia este extrem de serioasă. Îi rugăm pe ieşeni să respecte regulile stabilite de autorităţi, pentru că este esenţial pentru viaţa lor. Zilnic avem intervenţii la pacienţi cu suspiciune COVID19 şi la pacienţi depistaţi pozitivi la spitalele Boli Infecţioase, Pneumoftiziologie, CFR şi „Sf. Spiridon“, inclusiv pentru cei suspecţi, mai ales dacă au patologie medicală gastroenterologică sau cardiologică“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU la „Sf. Spiridon“.

Doar cinci paturi mai erau libere, joi, în saloanele destinate femeilor confirmate cu COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase și tot atâtea în cele pentru bărbați. În aceste condiții, conducerea unității medicale a tras un semnal de alarmă cu privire la ritmul alarmant al numărului de cazuri noi.

„Numărul internărilor a crescut. În weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, când de regulă numărul de cazuri e mai mic decât în restul săptămânii, într-o singură zi am avut şi 20 de pacienţi internaţi. De la o gardă la alta nu mai avem 20-30 de paturi libere, ci avem între 7 şi 12 paturi libere pe tot spitalul“, spune Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Spitalul CFR, cel care monitorizează pacienţii asimptomatici şi pe cei cu forme uşoare ale bolii, mai avea ieri aproximativ 50 de locuri pentru aceste categorii de bolnavi. La Spitalul de Pneumoftiziologie, de asemenea, mai erau aproximativ 6 locuri.

Situația este complicată și în București. Spitalul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș sunt pline

Două dintre cele mai importante unități medicale în lupta cu COVID-19 din țară, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” sunt pline de bolnavi de COVID-19 și primesc noi pacienți zilnic.

„Ne-am relaxat. Toatălumeaefericită. Unii credcăboalăastanici nu a existat vreodată. Ei bine,există.Șiedince în cemaimultă……Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale «Dr. VictorBabeș»din București e plin. Nu mai prididim cuinternările,vingrupuri de zeci de persoane depistateîncomunitateînBucurești, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSPcautălocuriînspital. Noi primim câttimpîncămai putemasiguraun flux externare-internare, dar în condițiileastea,dejasuntem plini. Terapiaintensivăecolmatată, spitalul plin, medicii și asistenteleînacțiunemaximă. E PLIN. Nicilaînceputnu a fostașa……. pe scurt azi: 2200 externați, 1700 confirmați.Boalăexistăși poatefiatât de gravă cum nuvaînchipuiți”, a scris conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu pe Facebook.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul Matei Balș, a explicat că „faptul că în ultimele zile au fost multe îmbolnăviri, iar astea înseamnă multe internări, nu înseamnă că nu se vor mai face. E vorba doar de faptul că se atinge capacitatea maximă și că – dacă vor evolua în felul acesta – poate să apară o presiune mare. E clar că sunt spitale de suport, e clar că se fac externări în fiecare zi, deci nu intră în discuție situația cum că nu se fac internări. Trebuie tras doar un semnal de alarmă, că dacă se merge în felul acesta și continuă îmbolnăvirile, lucrurile vor fi clar mai complicate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)