Sistemul sanitar e în colaps, în România. Ce alternative au pacienții? Vasile Barbu: Nici la spitalele private nu s-au decontat multe servicii. Dacă merg la privat, trebuie să plătească din propriul buzunar (VIDEO)

Sistemul sanitar e în colaps, în România. Ce alternative au pacienții? Vasile Barbu: Nici la spitalele private nu s-au decontat multe servicii. Dacă merg la privat, trebuie să plătească din propriul buzunar (VIDEO)
Sursa foto: Freepik

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, unde a spus că sistemul sanitar e în colaps. De asemenea, „nici la spitalele private nu s-au decontat multe servicii. Dacă merg la privat, trebuie să plătească din propriul buzunar”.

„Unii pacienți sunt disperați pentru că s-a întâmplat să nu găsească medicamente. Trebuie să facă monitorizarea unor boli cronice.

Și la privat este o problemă, pentru că nici spitalele private nici acolo nu s-au decontat foarte multe dintre servicii și dacă merg la privat trebuie să plătească din propriul buzunar.

Altă soluție nu există. Din păcate, unii nu au această soluție, pentru că nu au bani.

Și astăzi, eram în Parlament atunci când s-a votat legea privind salarizarea funcționarilor de la Casele Județene, eram la un eveniment, și acolo am discutat și cu membri ai Comisiei de sănătate, am discutat cu mai mulți specialiști din sistem. Toată lumea este îngrijorată. Trecem printr-o situație fără precedent. Discutam, astăzi, și spuneam ‘domnule, abia așteptăm să treacă această o lună și jumătate, cât mai avem, până când Guvernul poate să ia măsuri, ca să acopere situația financiară, să putem să deblocăm sistemul de sănătate’.

Anul ăsta, din cauza riscului de deficit bugetar cu consecințe destul de grave în planul utilizării unor programe europene de finanțare, Guvernul se abține să facă orice altă cheltuială. Din păcate, am văzut că vin autoritățile locale, acolo ei nu țin cont, își măresc salarii, fac cheltuieli cu nemiluita. În schimb avem spitale, și ieri și alaltăieri, am fost prin alte spitale din București, care știam că aveau proiecte începute, inclusiv proiecte care presupuneau Implementarea planului național de cancer și ne-am trezit că sunt blocate și aceste proiecte.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`