Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mamă alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România, citată de Hotnews.
21.024 au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.
Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.
Pentru mare parte din cazuri (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens.
Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
În acest context, Organizația Salvați Copiii România anunță că derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc în străinătate, o campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil.
În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activități recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali.
Pe lângă cele șase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.
76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, după plecarea adulților la muncă în străinătate, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, potrivit Salvați Copiii România
Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară a părinților, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).
.Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava – 6.518, Botoșani – 5.025, Iași – 4.855, Neamț – 4.019, Bacău – 3.809, Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765, Maramureș – 2.064