Sindicatul Europol: Noi contracte de 65 milioane euro pentru uniformă de proastă calitate / Ce spune Inspectoratul General al Poliţiei Române

Sindicatul Europol: Noi contracte de 65 milioane euro pentru uniformă de proastă calitate / Ce spune Inspectoratul General al Poliţiei Române
Sursa foto: Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a lansat vineri acuzații grave precizând că Poliția Română se pregătește de “noi contracte mamut” în valoare de 65 milioane euro pentru uniforme de proastă calitate.

Acuzații grave lansate de Sindicatul Europol

Potrivit sindicatului, “plecând de la materialele folosite care sunt unele de cea mai slabă calitate, continuând cu modul de croire a reperelor de echipament, modul de asamblare al acestora care este deplorabil și ajungând la produsul finit care arată bine doar în ambalajul în care este livrat, totul este sub orice critică”.

Mii de probleme ar fi apărut din cauza proastei calităţi a uniformelor deja livrate: pantaloni care se rup în zonele de tensiune, tricouri de pe care se dezlipesc accesoriile, geci și bluze din care ies ațele.

Mai mult, uniformele sunt un chin pentru polițiștii înalți care s-au trezit, potrivit Sindicatului Europol, cu pantaloni “la nivelul gleznei sau bluze ale căror mâneci lăsau, din start, ceasul la vedere sau abia intrau în pantaloni”.

În ciuda neregulilor, urmează trei licitații mamut în valoare de 324.249.060 de lei, echivalentul a aproximativ 64,85 milioane euro, pentru asigurarea uniformei cadrelor I.G.P.R. în perioada 2025-2027.

“Se va schimba ceva? Absolut nimic. Niciun polițist nu a fost întrebat cu privire la utilitate, niciun sondaj nu a fost realizat printre efectivele Poliției Română pentru ca ,,inginerii” să înțeleagă ce anume e bine și ce nu. Vom arunca iar zeci de milioane de euro pe niște articole de echipament care vor îndeplini mult prea puține cerințe ale polițiștilor”.

Ce a transmis Poliția Română

Poliţia Română a transmis, vineri, că a demarat procedura de achiziţie a uniformei pentru poliţişti, astfel încât să fie asigurat echipamentul pentru promoţiile şcolilor de agenţi de poliţie, poliţiştii încadraţi direct, din sursă externă şi cei care au trecut în corpul ofiţerilor.

De asemenea, cu elementele de uniformă astfel achiziţionate vor fi dotaţi poliţiştii aflaţi în teren, în funcţie de solicitările concrete ale fiecărei unităţi.

”Reamintim că, în urma modificării HG nr. 1061 din 2002–republicată–privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti şi intrării în vigoare a OMAI nr. 183 din 2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost desfăşurate activităţile necesare, în vederea achiziţionării articolelor de echipament, cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice”, a transmis Poliţia Română.

Livrările articolelor de echipament au fost realizate în conformitate cu clauzele contractuale și graficele de livrare la toate cele 46 de unități din cadrul Poliției Române (inspectorate județene, școli și centre de formare), distribuția produselor către polițiști realizându-se din depozitele unităților, mai precizează Poliția Română:

„Precizăm faptul că, în cadrul procedurii de achiziție, cât și la momentul recepționării produselor, furnizorii au prezentat buletine de analiză/rapoarte de încercare, iar parametrii determinați prin acestea s-au încadrat în specificațiile tehnice de produs.

În situația în care au fost sesizate anumite neconformități, au fost efectuate verificări suplimentare la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, pentru determinarea caracteristicilor materialelor din care sunt confecționate articolele de echipament, rezultând că produsele au parametrii conform celor din specificațiile tehnice de produs.

Pentru garanția produselor a fost stabilit, încă din anul 2023, un mecanism la nivelul structurilor teritoriale, astfel încât, în cazul identificării unor neconformități la articolele de echipament, acestea să fie înlocuite, fără costuri suplimentare pentru polițiști.

De asemenea, pentru orice situație privind deteriorarea elementelor de uniformă, polițiștii au în permanență posibilitatea să se adreseze structurii de profil a unității din care fac parte, în vederea înlocuirii acestora”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`