Sindicatele cheamă lumea în stradă la proteste împotriva Guvernului

Publicat: 08 11. 2017, 13:23

Insistența guvernanților de a face modificări la Codul Fiscal în ciuda avertisementelor tuturor că acestea vor cauza mari probleme în economie scoate lumea în stradă.

La ora 13, când e programată să înceapă ședința de guvern de aprobare a acestor măsuri, câteva sute de oameni protestau în fața Guvernului, numărul lor fiind în continuă creștere, iar sindicatele cer membrilor să se alăture manifestanților

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a transmisun apel public către membrii săi, dar și pentru toți cetățenii, să iasă și să protesteze.

„Reiterăm poziția CNS Cartel Alfa de respingere a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creșterea contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) – la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților”, transmite Cartel Alfa într-un comunicat.

Sindicaliștii acuză guvernul că introduc anumite măsuri care nu vor aduce niciun beneficiu pentru oameni.

„Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceștia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creștere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câștig de 178 de lei net pentru salariat. În condițiile transferului acest «câștig» este de 2 lei!”, spune Cartel Alfa.

Guvernul are pe ordinea de zi proiecte de ordonanță de urgență privind transferarea contribuțiilor de la angajator către angajat, reducerea impozitului pe venit, introducerea taxei de solidaritate de 2,25% sau reducerea contribuțiilor către Pilonul II de pensii.