Sindicaliștii de la metrou, conduși de Ion Rădoi, plănuiau lichidarea lui Cătălin Drulă și a directorului Metrorex / Stenograme: “Cât costă niște racheţi d-ăia ucraineni? Hai să punem preț pe capetele lor”
Noi detalii ies la iveală din ancheta procurorilor DNA împotriva sindicaliştilor de la metrou conduși de Ion Rădoi. Aceștia ar fi luat în calcul să apeleze la serviciile unor racheţi pentru a-l lichida pe Cătălin Drulă, ministru al Transporturilor din timpul grevei de la metrou care a blocat Capitala, potrivit procurorilor DNA.
Sindicaliștii de la metrou luau în calcul lichidarea fostului ministru al Transportuilor, Cătălin Drulă
„Punem preț pe două capete: Drulă și directorul (Ştefan Paraschiv, director Metrorex – n.r.). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi, altfel, nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a spus unul dintre sindicaliști pe un grup de WhatsApp unde se dezbăteau strategiile pentru a pune presiune pe ministrul Transporturilor în vederea renunțării la desființarea magazinelor din stațiile de metrou.
Conform rechizitoriul din dosarul penal obținut de news.ro, acelaşi sindicalist mai propunea ca fiecare angajat de la metroul bucureştean să doneze câte 1.000 de lei, astfel încât să se strângă suma de 1 milion de euro pentru plata racheţilor.
Pe grupul de WhatsApp al salariaţilor Metrorex, Cristian Cozonac, unul dintre angajaţii apropiaţi de Ion Rădoi, a venit cu ideea angajării unor racheţi ucraineni, ”ceva de calitate”.
„Hai pe ei…Cât costă niște racheţi d-ăia ucraineni? Hai naiba să punem preț pe capetele lor. 5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei, facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate. Punem preț pe două capete: Drulă și directorul ( Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex de la acel moment -n.r.). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi altfel nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a propus Cristian Cozonac, potrivit rechizitoriului DNA.
O altă propunere a vizat greva spontană
Un alt angajat al Metrorex – Nicu MTX – a propus o grevă spontană, astfel încât sindicatul să nu poată fi acuzat că a oprit metroul: ”Cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu. La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul…mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc. Așa o (cuvânt obscen) și Drulă cu amenințările”, scria angajatul Nicu pe grupul de socializare.
Pe data de 24 martie 2021, pe acelaşi grup de WatsApp, Cristian Cozonac a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă și la directorul general Ștefan Paraschiv: ”Dacă și dă afară, şi taie și din bani… trebuie să îi omorâm…la propriu”. Iulian Popescu l-a avertizat să nu mai spună așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați.
Tot în acea perioadă, Ion Rădoi l-a contactat pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, ”acesta din urmă susținându-l în demersurile sale, sfătuindu-l să dea în judecată primăria pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri”, arată procurorii DNA.
Ion Rădoi, acuzat de folosirea influenței și șantaj
Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, a fost plasat sub control judiciar pentru folosirea influenței și pentru șantajarea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv.
Rădoi și-ar fi folosit influența pentru a menține chioșcurile la metrou chiar și după 2018, an în care a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului. Din închirierea chioșcurilor ilegale, Rădoi ar fi obținut 10 milioane de lei.
El e acuzat și că i-a șantajat pe Cătălin Drulă și Ștefan Paraschiv prin blocarea transportului subteran pe 26 martie, pentru a-i forța să renunțe la evacuarea spațiilor comerciale.