Mai mulți sindicaliști ambulanțieri au intrat în greva foamei. Unul dintre ei este Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România, care a reclamat, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, că prin noua lege a pensiilor publice li „s-au tăiat acele articole care stabileau foarte clar încadrarea în condițiile de muncă, respectiv, speciale și deosebite”.
Întrebat de ce a recurs la un astfel de gest, Gheorghe Chiș a spus: „Pentru că așteptările noastre au fost lungi, de peste șapte ani de zile, și am sperat că la ceea ce am convenit, ca prin această lege a pensiilor publice să nu ni se taie dreptul de a fi încadrați în condițiile deosebite de muncă. Prin legea pensiilor publice, prin acest proiect, s-au abrogat articole din statutul personalului profesionist operativ de intervenție din serviciile civile care acordă asistență medicală de urgență. Ni s-au tăiat acele articole care stabileau foarte clar încadrarea în condițiile de muncă, respectiv, speciale și deosebite”.
„Prin acest proiect, ni s-au abrogat acele articole, ceea ce a dus la o nemulțumire a colegilor din serviciile de ambulanță, întrucât nu ni se pare normal și corect ca aceste drepturi să se taie cât timp noi lucrăm în condițiile care sunt bine cunoscute de toți cetățenii României și lucrăm în colaborare și cu alte structuri din alte ministere, respectiv Ministerul de Interne, când colegii de acolo au condiții speciale, au statut special, iar pentru această categorie de personal, medici și asistenți ambulanțieri, operatori, acest drept nu este recunoscut nici măcar la condiții deosebite”, a continuat președintele Sindicatului Ambulanța.
„La aflarea veștii de tăiere în Parlament a acestui drept, a fost o reacție la nivel de servicii de Ambulanță care doreau să oprească activitatea, ca formă de protest. În condițiile date, mi-am asumat, de unul singur, ca să intru în greva foamei. Este un protest radical, destul de dur”, a mai spus Gheorghe Chiș.