Sindicalist, despre protestul angajaților din Ministerul Finanțelor: „Dacă scoatem vouchere, sporul de condiții vătămătoare, diurna de hrană salariul net este cel mult 6.000 de lei”

Sindicalist, despre protestul angajaților din Ministerul Finanțelor: Dacă scoatem vouchere, sporul de condiții vătămătoare, diurna de hrană salariul net este cel mult 6.000 de lei

Vasile Lincu, președinte Pro Lex, a declarat vineri într-o intervenție pentru B1 TV, în contetul negocierilor dintre minsitrul Finanțelor și sindicaliști, că toți bugetarii sunt nemulțumiți de Ordonanța pregătită de coaliție pentru tăierea cheltuielilor bugetare. Acesta a precizat că bugetarii nu sunt de acord cu tăierea sporurilor și eliminarea voucherelor:

„Oamenii sunt nemulțumiți, nu doar în Finanțe, ci toți bugetarii de măsurile ce se pregonizează a fi luate prin Ordonanța de Urgență care circulă în spațiul public, ordonanță neasumată, dar noi știm că aceea este varianta pe care Guvernul vrea să o adopte.

Oamenii nu sunt de acord ca cheltuielile nejustificate de la bugetul statului, milioanele de euro date pe vaccinurile nefolosite, aruncate. Faptul că s-a dat amnistie fiscală în martie 2023 pentru societățile comerciale care aveau datorii la bugetul statului, pentru ajutoarele care au fost acordate diferitelor state și ucrainenilor, acum toate aceste cheltuieli sunt suportate din banii oamenilor.

De asemenea, nu vorbim de 10.000 de lei ca plafon sau limită de la care începe să nu mai beneficieze bugetarii de diferite drepturi, vorbim de 10.000 de lei brut venituri. Dacă scoatem aceste drepturi care sunt vizate, vouchere, sporul de condiții vătămătoare, diurna de hrană salariul la net este cel mult undeva la 6.000 de lei. E o diferență foarte mare la nivelul de percepție publică între venitul brut care este mediatizat și salariul net efectiv”.

Vasile Lincu a mai spus că fără bugetari statul nu poate funcționa prin urmare sunt justificate venituri mai mari:

„Fără aparatul bugetar cred că nu ar mai funcționa nimic în România. Aparatul bugetar înseamnă și învățământ și sănătate și poliție și armată și finanțe, care aduc banii la buget. Ar mai funcționa un stat fără aparatul bugetar?

Ministrul a evitat discuții pe acest subiect, ordonanța nu este asumată. Ea este adoptată în coaliție și a vrut să discutăm doar partea ce ține de Ministerul Finanțelor. Cu alte cuvinte ce s-a obținut este un câștig destul de important egalizarea salariilor. E unul dintre puținele ministere pentru care nu s-a respectat legea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`