Simptomele COVID-ului de vară. Când trebuie să te prezinți la doctor

Simptomele COVID-ului de vară. Când trebuie să te prezinți la doctor
Foto: Freepik

Numărul cazurilor de Covid au crescut alarmant în ultima perioadă. Simptomele infecției cu virusul SARS-CoV-2 sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe comune, însă există unele diferențe.

Simptomele COVID-ului de vară

Reacţia organismului în urma expunerii la virus şi simptomatologia manifestată diferă de la persoană la persoană. La modul general vorbind, cele mai frecvente simptome ale COVID-19 includ febra, tusea seacă și oboseala.

Pe lângă acest simptom, altele  care pot apărea sunt nasul înfundat, durerea de cap și de gât, durerile musculare, erupțiile cutanate, greața, frisoanele, amețelile, scrie Adevărul.

Pe de altă parte, simptomele severe includ: dificultăţi de respiraţie; pierderea apetitului, confuzie, durere persistentă sau presiune resimţită în zona pieptului și temperatură ridicată, peste 38 grade Celsius.

Simptomele rare includ: iritabilitate; confuzie; afectarea stării de conştienţă, uneori asociată cu apariţia convulsiilor; anxietate și depresie; tulburări ale somnului și complicaţii neurologice – accidente vasculare cerebrale, encefalite (inflamaţii ale creierului), delir şi leziuni ale nervilor.

Când trebuie să te prezinți la doctor

În cazul infectării cu SARS-Cov-2, există două variante: ori te tratezi acasă cu antitermice și analgezice, dacă simptomele sunt ușoare, iar boala poate fi dusă „pe picioare”, ori te prezinți la camera de gardă a celui mai apropiat spital, dacă situația se complică, simptomele devin din ce în ce mai severe sau suferi și de alte afecțiuni cronice sau grave.

Carmen Dorobăț, medic infecționist, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a vorbit despre Covid.

Medicul a fost întrebat ce ar însemna o nouă pandemie pentru omenire, în general.

“În primul rând, trebuie să spunem că Organizația Mondială a Sănătății are această menire, să ne atragă nouă atenția, în primul rând cadrelor medicale, cum facem o astfel de educație sanitară.

Este vorba despre o tulpină deosebit de contagioasă, care se transmite extrem de ușor și tocmai de aceea numărul de cazuri a crescut și a crescut, fără îndoială și pentru că suntem într-o perioadă de vacanță de care trebuie să ne bucurăm și mobilitatea populației este extrem de accentuată și atunci, bineînțeles, că boala se transmite cu ușurință.

Din fericire, această tulpină extrem de contagioasă nu este atât de agresivă, în sensul că determină multe cazuri, dar majoritatea cazurilor sunt forme ușoare și medii, care pot fi tratate la domiciliu de către medicii de familie. Există și cazuri spitalizate, este vorba de pacienți care au risc de a dezvolta complicații și cu astfel de pacienți sigur, trebuie să avem o anumită atitudine medicală și pe astfel de pacienți, și mă refer aici la pacientul cronic cu boală pulmonară, cu boală cardiacă, cu diabet, pe acești pacienți, în primul rând, trebuie să îi învățăm, în acest moment, că atunci când se găsesc în spații închise și aglomerate, ar fi de dorit să poarte mască”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`