Silviu Mănăstire, dezvăluiri explozive despre presiunile cu care s-a confruntat și despre cum va continua ”dosariada” DNA pe B1 TV

Publicat: 09 01. 2015, 20:03
Foto: evz.ro

Jurnalistul Silviu Mănăstire, cel care s-a remarcat în ultimii ani pe piața media prin producția unică intitulată ”Dosar de politician”, vorbește, într-un interviu pentru psnews.ro, despre activitatea accelerată a Direcției Naționale Anticorupție din 2014 și care ar putea fi ”surprizele” din 2015, cum va continua ”dosariada” pentru politicieni, dar și cât de pregnant va mai fi barosul propagandei media care este ”folosit” de politicienii- patroni din România.

“Anul 2015 va fi unul cu și mai multe dosare. Statistic DNA instrumentează aproximativ 2500 de dosare, aflate în diverse faze, au fost cerute peste 3000 și ceva de autorizații de interceptări telefonice (pe siguranța națională și nu numai). Dacă facem un calcul simplu aici intră toți parlamentarii, primarii, toți demnitarii din ministere, baronii locali și, cine știe, oameni de afaceri importanți… pentru că în mod logic autorizațiile au fost cerute pentru personaje influente nu pentru oamenii de „pe stradă”.La acestea se adaugă ce muncesc DIICOT și Parchetul General dar și alte unități de parchet (unde sunt dosare interesante dar media nu le acorda importanță). Este o chestiune care tinde să devină „puțin” înfricoșătoare, ca să folosesc o metaforă glumeață”
, spune Mănăstire.

Cu privire la direcția în care se îndreaptă România în 2015 din punct de vedere al eradicării corupției, jurnalistul precizează: “Nu știu sigur. Dar pot intui. Cum spuneam „dosariada” continuă. Publicul recepționează foarte bine ce se întâmplă. Nevoia de justiție socială este mare, mai ales după alegerea lui Iohannis. Încrederea în Justiție și DNA este în creștere. În societate s-a înfiripat ideea că nimeni nu este mai presus de lege iar politicienii realizează ca nu mai există imunitate pentru unii. Important este să nu se deschidă ușa către abuzuri. Iar procurorii să nu se creadă „mici dumnezei”, puterea este o tentație atât de mare – când vezi ministrul în fața ta cum se umilește – îți dă o senzație de putere absolută. Procurorii DNA sunt și ei oameni tineri, își doresc cariere, recunoaștere. Dacă vor avea și înțelepciune vor ajuta în mod real societatea. Dacă nu, vor deschide o spirală a urii. De exemplu: este mai rezonabil să abandonezi un dosar dacă nu ai probe decât să-l forțezi. E ca un subiect de presă: dacă pistele se înfundă trebuie să abandonezi. Până în ziua în care întradevăr cade bomba. Procurorul care știe că politicianul X este corupt trebuie doar să aibă răbdare: cel mai bun caz este Hrebenciuc, l-au așteptat 25 de ani. Și uite că interceptările din dosar îi confirmă legenda de „combinator” la nivel mare.

Silviu Mănăstire va realiza emisiunea “Dosar de politician” pe B1 TV: “Postul B1TV a dat dovada de normalitate în campania din 2014. Oamenii se verifică prin ceea ce fac, nu prin ceea ce promit sau spun la o conversație. Faptele sunt singura masura reală ca să vezi cu cine ai de-a face. De aceea am ales B1 TV. Vreau sa consolidez produsul Dosar de politician, vreau să cresc audiența programului, să-mi aduc aportul la creșterea stației din toate punctele de vedere. Pot face asta la B1 TV. Normalitatea câștigă, spun eu, întotdeauna. Lucrurile forțate, chestiile superficiale, își dovedesc inutilitatea indiferent de câți bani investești.”

”Anchetele mele, dosarele jurnalistice să le spunem, au în spate o documentare serioasă, în special când vine vorba de sifonarea banilor publici. Date, cifre clare, personaje. Am încercat să îmbin informația pură cu analiza și interpretarea mea – care pot fi acuzate, ca oricare dintre noi, de subiectivism. Este o emisiune de autor așezată pe o bază solida de informații”, precizează jurnalistul B1TV.