Silviu Biriș, absolvent de Teologie, atrage atenția asupra cantității uriașe de mâncare, făcută pentru pomeni sau parastase: „Ori se strică, ori ne face … obezi”

Silviu Biriș, absolvent de Teologie, atrage atenția asupra cantității uriașe de mâncare, făcută pentru pomeni sau parastase: „Ori se strică, ori ne face … obezi”

Actorul Teatrului Național, Silviu Biriș, este totodată, absolvent al Facultății de Teologie. Acesta a ales să vorbească despre istoria religiei și a tradițiilor pe care românii le urmează, mai ales când vine vorba despre pomană, parastas și colivă.

Silviu Biriș, despre pomană și rolul său în cultura noastră

Silbiu Biriș a vorbit despre istoria pachetelor care se dau drept pomană și cum au fost aceste gesturi implementate în tradițiile și cultura noastră.

„Cultul morților în biserica ortodoxă română are o vechime de peste 2000 de ani. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a inițiat primele organizații filantropice, care purtau numele de Vasiliada, după numele lui.

Păstrând tradiția creștină, biserica ortodoxă română a continuat până în zilele noastre această rânduială. Pachetele cu mâncare, care se ofereau, drept pomană, având scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași. Practic pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul.

Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate. O vorbă frumoasă spune că cine dă bani unui sărac împrumută de fapt pe Hristos. Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”, a povestit actorul, potrivit Click.

Ce trebuie să contină pachetele pentru parastas sau pomană

Deși tradiție cu vechime în poporul român, românii încă mai au dubii în ceea ce privește organizatul unui parastas sau a unei pomeni, mai ales atunci când acestea au loc în zi de post.

„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet.

Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte sau derivate din lapte și ouă. Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor exagerarea nu e bună. Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați”, a mai menționat Silviu Biriș.

„O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face … obezi”

După absolvirea facultății de Teologie, Silviu Biriș a fost slujitor al bisericii. Acesta a remarcat tendința românilor de a exagera la parastase, colivele fiind mult prea mari.

„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă, care se face de către oameni. O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face … obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă.

Pomenirea celor adormiți, la soroacele stabilite de biserică, ajută mult, ca și rugăciunea, la judecata lor particulară. Acum, dacă tăticu’ iubea băutura și a murit și alcoolic nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă, a declarat Silviu Biriș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`