Serviciul de Informații Externe intervine în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, SIE precizează că documentele recuperării ziariștilor nu întrunesc condițiile declasificării.
„Secret de stat, nivelul strict secret”, astfel au fost clasificate documentele cu privire la evenimentele din Irak din anul 2005.
„Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor”, se spune în precizările Serviciului de Informaţii Externe (SIE), trimise agenţiei mediafax.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, B1TV, că ar „vrea” ca dosarul răpirii ziariştilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea „o acţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii”. Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de preşedintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu a declarat: ”Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI şi SIE”. De asemenea, fostul preşedinte a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak trebuie declasificat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială. (Detalii AICI)