Sibiul, prin ochii jurnaliștilor spanioli: „În zori, lucrurile arată foarte diferit”

Publicat: 27 03. 2023, 17:37
Foto: Hepta/AFP7 / Ovidiu Matiu.

O echipă de jurnaliști de la publicația regională spaniolă „Pontevedra Viva” a fost trimisă în România pentru a realiza o serie de reportaje turistice. În timpul vizitei lor la Sibiu, au decis să urmeze legenda lui Dracula și au fost impresionați de imaginea unor „ochi” amplasați pe acoperișurile caselor din zonă, scrie turnul sfatului.

O echipă de jurnaliști spanioli au urmat legenda lui Dracula

”Sibiu, orașul celor o mie de ochi”, este titlul articolului, iar jurnaliștii au ajuns aici după ce au vizitat Sighișoara.

”După ce am făcut un tur pe îndelete al cetății Sighișoarei, locul de naștere al principelui Vlad Țepeș, am intrat din nou pe traseul contelui Dracula, prin peisajul sălbatic al Transilvaniei. Călătorim luptând împotriva apusului, sperând că noaptea nu ne va prinde, căci drumul întortocheat arată mai impresionant pe măsură ce lumina zilei se estompează, pe măsură ce pătrundem într-o pădure deasă.

Din când în când întâlnim o căruță trasă de cai, care se grăbește înapoi într-un loc sigur, înainte de apusul soarelui. Între timp, imaginea siluetei macabre a vampirului zboară peste fiecare curbă și călătoria, spre regretul nostru, devine mai lungă decât ne așteptam.

În sfârșit, vedem luminile slabe ale orașului Sibiu, care ne întâmpină înconjurat de mii de umbre amenințătoare. Sute de ochi ne priveau de pe acoperișurile caselor, de parcă privirea lui Vlad Dracul, demonul românesc, s-ar fi înmulțit cu o mie în acest vechi oraș săsesc.

În întunericul nopții, cu frica în trup și influențați de istoria sinistră a personajului nostru, preferăm să așteptăm ca amenințarea să descopere străzile enigmaticului Sibiu”, scrie în articol.

Sibiul, văzut prin ochii spaniolilor

Totul se limpezește însă dimineața, iar călătorii pleacă în descoperirea orașului.

”În zori, lucrurile arată foarte diferit. Este suficient să pui piciorul pe străduțele pietruite pentru a-ți da seama de farmecul acestui frumos oraș medieval, care este și unul dintre cele mai bine conservate din România. Ochii înfricoșători care priveau noaptea de sus sunt de fapt unul dintre semnele sale de identitate, deoarece aproape toate clădirile din Sibiu păstrează acele ferestre ciudate care le dau aspectul de case vii cu ochi.

Orașul vechi al Sibiului se caracterizează prin cadrul de străduțe, multe dintre ele legate prin tuneluri, care păstrează aspectul medieval cu aer săsesc. (…) Cele mai aglomerate sunt Piața Mare și Piața Mică, care sunt conectate prin tunelul boltit care formează Turnul Sfatului, simbol al orașului.

În Piața Mare găsim câteva dintre cele mai emblematice clădiri: Palatul Brukenthal, o clădire în stil baroc care găzduiește cel mai vechi muzeu din România și Biserica Romano-Catolică, biserica care prezidează piața de lângă oraș”, scrie în articol.

De aici, jurnaliștii ajung în Piața Mică, ”ocupată anterior de comercianți și artizani, astăzi loc de întâlnire pentru rezidenți si turiști care se bucură de după-amiază în baruri și terase. Acesta este un loc bun pentru a încerca câteva dintre preparatele bogate oferite de bucătăria românească însoțite de o halbă de bere, foarte populară în România, sau pentru a gusta un pahar de pălincă la desert, o lichior tipic din zona Transilvaniei”.

Au descoperit Sibiul și au plecat la Brașov

Sunt descrise apoi Catedrala Ortodoxă și Catedrala Evanghelică din Piața Huet.

”Catedrala Sfintei Treimi , construită la începutul secolului al XX-lea, atrage atenția pentru stilul său neobizantin, cu pereții în dungi în culori roșiatice și ocru. Dar surpriza este în interiorul pereților, deoarece frescele și mozaicurile care o împodobesc sunt orbitoare. Intrăm în plină ceremonie așa că trebuie să rămânem tăcuți, în bisericile românești devotamentul este absolut, în timp ce nu încetăm să fim uimiți de magnifica catapeteasmă sau de candelabrul agățat de sub domul imens, care amintește de una de moscheile otomane din Istanbul”, scrie în reportaj.

Au fost impresionați și de Catedrala Evanghelică.

”Este mai impunătoare decât cea anterioară, de dimensiuni mari și care se remarcă prin turnurile sale, printre cele mai înalte din toată Transilvania. Interioarele sale sunt dimpotrivă mai sobre, dar cuprind mai multe lucruri de interes, precum orga, decorul gotic sau o colecție de morminte printre care se spune că unul este și al fiului lui Vlad Țepeș, Mihea cel Rău, care ar fi fost asasinat chiar pe treptele bisericii. Așa că, urmând urmele lui Dracula, ne apropiem de descendentul lui cel mai direct din acest loc monument”, mai scriu jurnaliștii spanioli.

Este descrisă apoi legenda Podului Minciunilor, iar a doua zi merg în Muzeul Astra, aceasta fiind ”o modalitate fantastică de a cunoaște mai îndeaproape tradițiile și stilurile de viață ale diferitelor sate din România. Ocupă o suprafață de aproape 100 de hectare în aer liber în care te poți plimba printre grădini, și poți vedea cele mai tipice clădiri ale fiecărei regiuni, o călătorie interesantă în trecutul românesc”, transmis spaniolii.

De aici s-au îndreptat spre Brașov, oraș care ”ne așteaptă cu multe alte surprize de descoperit în această călătorie prin timp și cea mai autentică Românie”, relatează turnul sfatului.