Sibiu: 13 persoane au ajuns la spital cu arsuri solare, insolaţie şi deshidratare

Sibiu: 13 persoane au ajuns la spital cu arsuri solare, insolaţie şi deshidratare
Foto: Pixabay

În cursul lunii iunie, treisprezece persoane au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu cu arsuri solare, insolaţie şi deshidratare din cauza temperaturilor de peste 30 de grade înregistrate, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a 2023, a fost înregistrat un singur astfel de pacient, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a unităţii sanitare, Cristina Bălău, citează G4media.

Arsuri de gradul II din cauza soarelui

Mai mult, unul dintre cei 13 pacienţi, un tânăr de 23 ani, a avut arsuri de gradul II din cauza soarelui, fiind internat în secţia de Chirurgie Plastică.

„În luna iunie a acestui an, de la debutul perioadei de caniculă şi până în prezent, trei persoane s-au prezentat la UPU cu arsuri solare, două femei de 40 şi 23 de ani, respectiv un bărbat de 23 de ani. Acesta din urmă a rămas internat la secţia Chirurgie Plastică, având arsuri de gradul II care necesită evaluare şi tratament de specialitate. Opt persoane s-au prezentat cu insolaţie, respectiv patru bărbaţi în vârstă de 29, 58, 63 şi 66 de ani şi patru femei în vârstă de 43, 46 şi 63 de ani (două dintre paciente au 43 de ani). Deshidratare din cauza caniculei au acuzat doi pacienţi, bărbaţi în vârstă de 58 şi 70 de ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 1-28 iunie 2023, nu au fost raportate astfel de cazuri, în afara unui pacient cu arsuri solare”, a transmis Cristina Bălău.

Recomandările medicilor

În zilele caniculare, medicii recomandă evitarea deplasărilor şi a eforturilor fizice mari în perioada de căldură puternică şi efectuarea acestora dimineaţa sau seara. Acest lucru este valabil mai ales pentru vârstele extreme (unde mecanismele de reglare termică sunt deficitare) şi la cei cu boli asociate.

Totodată, este esenţială hidratarea corespunzătoare, în funcţie de gradul de activitate (cu cât activitatea este mai intensă, cu atât cantitatea de lichide va fi mai mare) şi se vor evita băuturile alcoolice.

În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură extremă, respectiv temperatura corpului crescută, oboseală intensă, cefalee persistentă, dureri precordiale, deficite neurologice, lipotimie – ‘leşin’, se va apela numărul unic de urgenţă 112 sau pacientul se va prezenta la UPU/CPU/camere de gardă ale spitalelor.

Medicii subliniază să nu uităm de protecţia capului şi a corpului cu pălării şi haine uşoare, de culoare deschisă. În spaţii deschise este importantă staţionarea la umbră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`