Şi incompatibilă şi cu suspiciuni de plagiat: Ecaterina Andronescu, acuzată în 2006 că a „moşit” un copy-paste

Şi incompatibilă şi cu suspiciuni de plagiat: Ecaterina Andronescu, acuzată în 2006 că a „moşit” un copy-paste

Preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDU-CER), Ştefan Vlaston, îi atrage atenţia premierului Victor Ponta asupra unor acuzaţii de plagiat care i-au fost aduse în urmă cu câţiva ani Ecaterinei Andronescu, pe când era ministru al Educaţiei, aceasta fiind acum propusă din nou pentru preluarea acestui mandat. Vlaston aduce în discuţie un articol publicat de Cotidianul în 2006, iar semnalul dat vine în contextul în care preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, luni dimineaţă, premierului Victor Ponta asigurări din partea Ecaterinei Andronescu că nu a plagiat şi nu se află în stare de incompatibilitate.

„Pentru a feri Guvernul României de un nou posibil scandal de plagiat, de tipul celui în care a fost implicat Ioan Mang, semnalez premierului Victor Ponta un articol mai vechi, pentru a dispune verificări temeinice.”, notează Ştefan Vlaston pe site-ul Contributors.ro.

Articolul invocat de Vlaston, intitulat „Cati Andronescu a moşit un plagiat”, a fost publicat de Iuliana Gatej în Cotidianul, în noiembrie 2006. În deschiderea articolului se precizează că „Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat, după cum confirmă experţii şi chiar autorul lucrării originale, un chimist olandez.”

Cazul semnalat se petrecea în 2003, când Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei. Doctoratul suspectat de plagiat i-a aparţinut Cristinei Nechifor, şef de lucrări la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Andronescu fiind conducătorul de doctorat.

În sintezele coordonate de Ecaterina Andronescu apăreau paragrafe dintr-o teză de doctorat, susţinută de un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk la Universitatea din Utrecht în 2001. Acesta declara atunci că a citit cele două teze şi că „este fără nici un dubiu cea mai evidentă copiere a unui text pe care am văzut-o până acum”.

În 2005, Nechifor şi-a susţinut public teza de doctorat, iar câteva luni mai târziu, ministrul Educaţiei a semnat ordinul de acordare a titlului de doctor. Ecaterina Andronescu a pus acuzaţiile pe seama adversarilor săi, care doreau să-i strice imaginea. Iniţial, însă, ea a fost pusă în faţa unei situaţii ipotetice de plagiat, fără să i se spună despre ce e vorba. Reacţia: „Este un fapt foarte grav. Dar conducătorul lucrării are prima responsabilitate în această poveste. El este în prima linie. El stabileşte, împreună cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie să o parcurgă şi ce trebuie să aducă nou”.

La rândul ei, Cristina Nechifor susţinea că lucrările publicate sunt în condiţiile dreptului de autor. Plagiatul a fost confirmat, însă, nu doar de chimistul „păgubit”, ci şi de unii specialişti.

Luni dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta, prin care îi cere ca Ecaterina Andronescu să declare pe propria răspundere că nu a plagiat şi că nu se află în stare de incompatibilitate. Şeful statului cere aceste asigurări înainte ca Andronescu să depună jurământul de învestitură, programat pentru luni, la ora 18:00.

Ecaterina Andronescu a fost, însă, găsită deja în stare de incompatibilitate de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a deținut, în aceeași perioadă, funcțiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din București și viceprepedinte PSD.

Decizia Curţii de Apel București nu a fost, însă, definitivă şi a fost atacată cu recurs de Andronescu. Procesul se judecă în prezent la ÎCCJ. Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi la numirea lui Mircea Diaconu la Cultură, acesta pierzând între timp procesul, cu o sentinţă definitivă care l-a obligat să părăsească ministerul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)