Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2021. Tradiții și superstiții pe care le respectă românii. Ce se întâmplă dacă muncești azi

Publicat: 08 11. 2021, 08:38
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2021. Tradiții și superstiții pe care le respectă românii. Ce se întâmplă dacă muncești azi

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt sărbătoriți, în fiecare an, în ziua de 8 noiembrie. Sărbătoarea este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, iar astfel românii respectă cu strictețe o serie de tradiții și superstiții marcate de eveniment. Spre exemplu, în ziua de Mihail și Gavril nu este vine să muncești.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este o sărbătoare pe care Biserica Ortodoxă o dedică îngerilor, iar Arhanghelii sunt considerați cei mai mari vestitori de bine, cei care descoperă cunoștința voii lui Dumnezeu.

Cine a fost Sfântul Arhanghel Mihail

Sfântul Arhanghel Mihail mai este denumit și „Mare Voievod” de către Biserica Ortodoxă. În icoanele bisericești, el este înfățișat drept oștean de război, ce poartă o sabie de foc, în semn de apărător al dreptății și vestitor al lui Dumnezeu.

Potrivit Vechiului Testament, Arhanghelul Mihail s-a arătat lui Iosua Navi și profetului Daniel, iar Sfinții Părinți ai Bisericii mai spun că el ar fi mers înaintea evreilor, în timpul exodului din Egipt și tot el a fost cel care i-ar fi păzit pe cei trei tineri evrei în cuptorul de foc, după ce ar fi fost aruncați pentru că nu au vrut să se închine idolilor. Tot el este și cel care s-a certat cu Diavolul pentru Trupul lui Moise.

Cine a fost Sfântul Arhanghel Gavril

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Arhanghel Gavril este cunoscut drept vestitorul Nașterii Domnului și al lui Ioan Botezătorul. Tot el a fost cel care a vestit și nașterea Fecioarei Maria. Totodată, în Minei, există dovezi potrivit cărora, Sfântul Arhanghel Gavril este cel care ar fi prăvălit piatra de la ușa Mormântului Sfânt și a șezut deasupra ei.

Sf. Arhangheli Mihail și Gavril sunt îngerii cei mai cunoscuți nouă și sunt și cei care apar cel mai des în scripturi.

Tradiții și superstiții de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril

În rândul ciobanilor, se spune că trebuie să se prepare o turtă mare din mălai, numită și „turta arieților”, iar tradiția sporește belșugul în rândul înmulțirii oilor.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care îi protejează pe oameni, este ocrotitorul tuturor credincioșilor. Astfel, se spune că la judecata de apoi, creștinii vor învia la glasul biruinței sale.

În ziua de Sf. Arhanghel Mihail și Gavril este bine să se aprindă lumânări atât pentru cei vi, cât și pentru cei morți, fără lumânare sau dispăruți.

În ziua de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril nu se lucrează. Se spune că cine muncește în acestă zi de sărbătoare se va chinui înainte de moarte.  Descoperă și cea mai puternică rugăciune, dedicată Sf. Mihail și Gavril.