Sfidare la adresa pacienților într-un spital din România. Aparatura medicală stă nefolosită în cutii, iar internările s-au sistat: „Neînțelegerile politice dăunează populației”

Sfidare la adresa pacienților într-un spital din România. Aparatura medicală stă nefolosită în cutii, iar internările s-au sistat: „Neînțelegerile politice dăunează populației”
Sursa Foto: Captură Video

Echipamente medicale performante, în valoare de sute de mii de euro, zac în cutii, în timp ce spitalul a sistat internările, deoarece medicii au rămas fără materiale sanitare.

Se pare că totul ar fi pornit de la un conflict între primar și manager, notează digi24.ro.

Spitalul din România în care aparatura de sute de mii de euro zace în cutii

Batjocura la adresa pacienților a atins un nou nivel la Spitalul din Orșova. În acest caz nu este vorba despre lipsuri, ci de conflicte motivate politic, care au dus la încetarea finanțării spitalului.

„O să arăt aparatura unde o ținem, o ștergem de praf pentru că nu putem să o utilizăm. Noi procedând în continuare la efectuarea endoscopiei pe un aparat vechi în blocul operator. Aici e ultima generație de RX mobil cu cap folist în ortopedie și traumatologie”, a declarat Adrian Cican, manager Spitalul Orșova.

Echipamente în valoare de 400.000 de euro, bani europeni, zac în cutii de trei luni la Spitalul din Orșova.

„Pentru pacienți înseamnă că o operație care necesită o osteosinteză, adică o fractură, necesită pus un material de osteosinteză și facută osteosinteza respectivă. Eu dacă nu am posibilitatea să folosesc aparatul radiologic mobil, pacienții sunt trimiși, redirecționați către alte spitale mai mari, care au această posibilitate”, a transmis Andrei Câmpean, medic ortoped.

Cu toate că spitalul are și un computer tomograf nou, se pare că a devenit un fel de piesă de muzeu, ținând cont de faptul că nu sunt aprobați banii pentru autorizări ca să poată funcționa.

„Este un aparat categoric de ultimă generație și care stă de o lună și nu-l putem folosi”, a susținut Lucian Vădăstranu, medic primar radiolog.

Mai mult decât atât, nici pacientele care au nevoie de mamografie nu pot beneficia de analiza care arată prezența sau absența cancerului la sân.

„Nu avem acei reactivi și filmele necesare, fiind blocați de Consiliul de Administrație și Primăria Municipiului cu banii, în condițiile în care noi totuși avem banii noștri, ai spitalului. Suntem, cum s-ar spune, un spital bogat, dar sărac în realitate prin ceea ce se vede că sunt aparate care nu funcționează”, a specificat Adrian Cican, manager Spitalul Orșova.

Situația pare incredibilă, dar e cât se poate de reală

Chiar dacă are are condiții bune și aparatură de ultimă generație, spitalul nu-și poate trata pacienții.

„Eu am venit săptămâna trecută și am vrut să mă internez și am auzit că nu se mai internează. Am văzut clienți care au spus: „Domnule vrei să te internezi: Trebuie neapărat să te internezi, dar doar la Turnu Severin sau la Caransebeș sau în altă parte. Aici nu se poate”. Nu am putut să mă internez aici deoarece nu se mai fac internări. Scurt”, a spus un pacient.

„Ni s-au adresat și nouă întrebările, că suntem în prima linie cu pacienții. „De ce se întâmplă acest lucru: Cu ce sunt vinovați pacieții? De ce trebuie să sufere ei pentru aceste conflicte?”. Din păcate, noi mare răspuns nu putem să le dăm”, a declarat Anwar Shabatat, medic.

„E un lucru foarte rău pentru că neînțelegerile politice dintre oamenii de acolo dăunează populației, pacienților care au nevoie de asistență medicală și nu ar trebui să se mai întâmple așa ceva. Este pentru a doua oară. Și anul trecut în toamnă a mai fost ala și acum e din nou”, a mai adăugat o pacientă.

Mesajul primarului către pacienți sună cinic

„Să stea liniștiți. Sunt dezinformați pacienții”, a transmis Marius Stoica, primar Orșova, specificând că a investit destul în sănătate.

În acest moment, prioritatea edilului este educația: „Construiesc clădiri noi pentru liceele din Orșova”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)