Sfaturi pentru a combate canicula. Cum putem să reducem disconfortul creat de temperaturile ridicate prin alimentație

Sfaturi pentru a combate canicula. Cum putem să reducem disconfortul creat de temperaturile ridicate prin alimentație
Foto: Pixabay

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm vara este disconfortul creat de temperaturile ridicate, care ne poate afecta nivelul de energie și starea de bine. Alimentația și hidratarea sunt esențiale pentru a combate canicula.

Cum trebuie să ne hidratăm în zilele călduroase

Pe timpul verii pierdem mai multe lichide prin transpirație, din cauza temperaturilor ridicate. Astfel, poate să apară riscul de deshidratare, iar consumul suficient de apă este necesar pentru a menține un organism echilibrat și pentru a preveni efectele negative ale deshidratării, potrivit canal33.ro.

Specialiștii recomandă să beți apă regulat, chiar dacă nu simțiti că vă este sete. Este comandat ca zilnic să consumăm minim 2 litri de apă, însă cantitatea poate varia în funcție de nivelul de activitate fizică și de expunerea la soare.

Alegeți apa plată sau apa minerală naturală cu un conținut scăzut de sodiu. Evitați băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice și sucurile acidulate, care pot duce la deshidratare.

Ce alimente sunt recomandate să consumăm în această perioadă

Pe timpul verii este recomandat să consumăm alimente ușor de digerat, care nu vor supraîncărca organismul și nu vor crește temperatura corpului. Fructele și legumele proaspete, salatele, iaurtul și cerealele integrale sunt opțiuni excelente.

Legumele și fructele bogate în apă, care sunt ideale în această perioadă,sunt pepenele verde, castraveții, roșiile, țelina și pepenele galben. Vara ar trebui să evitați alimentele grase, prăjite și bogate în calorii, care pot provoca indigestie și somnolență.

Specialiștii recomandă să alegeți proteine slabe în alimentație, cum ar fi carnea de pui sau pește la grătar, tofu sau linte. De asemenea, în dietă puteți include cereale integrale bogate în fibre, care oferă energie constantă și contribuie la o digestie sănătoasă.

Transpirația duce la pierderi de electroiți importanți

Transpirația ne face să pierdem și electroiți importanți, precum potasiul și sodiul. De aceea, este recomandat să consumăm supe de legume sau băuturi sportive care conțin electroliți, pentru a menține echilibrul electrolitic al organismului și a preveni crampele musculare, oboseala și slăbiciunea.

Alegeți fructe și legume bogate în potasiu, cum ar fi bananele, avocado, cartofii dulci și spanacul. Adăugați puțină sare la mâncare, dar evitați excesul de sare, care poate duce la retenție de apă.

Vitaminele și mineralele joacă un rol important în combaterea disconfortului produs de căldură

Vitaminele și mineralele sunt foarte importante în această perioadă, deoarece ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de temperaturile ridicate. De aceea, este recomandat să consumați fructe și legume bogate în vitamine C, A și E, care au proprietăți antioxidante și protejează celulele împotriva radicalilor liberi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`