Sfaturi medicale pentru părinți și elevi la deschiderea școlilor pentru evitarea bolilor ușor transmisibile

Sfaturi medicale pentru părinți și elevi la deschiderea școlilor pentru evitarea bolilor ușor transmisibile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu puțin timp înainte de deschiderea școlilor, cadrele medicale recomandă o atenţie sporită la măsurile de prevenirea a bolilor contagioase pentru că există riscul ca acestea să apară odată cu reintrarea copiilor în colectivităţi.

Părinții sunt sfătuiți să îi înveţe pe copii respectarea strictă a câtorva reguli de igienă, conform Ziarului de Iași: în primul rând, spălarea mâinilor.

Atenție la spălarea mâinilor, utilitatea șervețelelor și alegerea alimetelor adecvate

Elevii nu trebuie să uite că, după folosirea toaletei şi înainte de masă, este obligatorie spălarea mâinilor, iar dacă acest lucru nu este posibil să folosească măcar şerveţelele umede.

Spălarea pe mâini cu apă şi săpun este prima și cea mai bună metodă pentru a diminua riscul de contactare a bolilor infecto-contagioase. Din ghiozdanul micuților ar fi bine să nu lipsească şerveţelele nazale dar şi cele umede.

Părinţii sunt sfătuiți de medicii infecționiști să acorde o atenţie deosebită alimentelor din pachetul copiilor.

„De evitat dulciurile, mâncarea de tip fast food, gustările nesănătoase, dar şi produsele perisabile. Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute în procesul şi efortul de învăţare şi care de asemenea contribuie la protejarea sistemului imunitar. Atunci când este vorba de şcolari sau de copiii din unităţile de învăţământ preşcolare cu program scurt unde nu se asigură masa, personalul trebuie să se asigure că fiecare îşi mănâncă pacheţelul şi nu împart mâncarea. Virusurile se transmit şi prin alimente contaminate”, a transmis prin intermediul jurnaliștilor ieșeni dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La anumite simptome, copilul ar trebui să evite colectivitatea pentru a evita răspândirea bolilor

Specialiștii recomandă ca atunci când copilul prezintă simptome ale unor viroze respiratorii, cum ar fi febră, durere de cap, rinoree, dureri musculare, erupţii cutanate, dureri abdominale sau senzaţie de greaţă,  să fie solicitat sfatul medicului de familie iar minorul să rămână la domiciliu până se află cauza și soluțiile medicale.

Cele mai întâlnite boli infecţioase din colectivitățile cu elevi

Medicii susțin că principalele bolo contactat de copii în colectivități sunt hepatita tip A, herpangina, scarlatina sau virozele respiratorii.

Hepatita de tip A sau „boala mâinilor murdare” este o boală infecţioasă care se transmite prin consumarea de alimente contaminate cu acest virus. De asemenea, poate fi luată prin atingerea unor obiecte contaminate sau direct de la persoanele infectate cu care micuții intră în contact.

„Copii până în 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt: oboseală, greaţă, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor şi a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase pentru publicația locală amintită.

Copiii nu trebuie trataţi după ureche şi nici cu antibiotice, ci ţinând cont de recomandările medicului de familie, ale medicului specialist de boli infecţioase sau de pe specialitatea în care se încadrează patologia”, a avertizat în materialul citat dr. Florin Roşu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`