Călătoria cometei Tsuchinshan-ATLAS a început acum milioane de ani și riscă să își găsească sfârșitul vineri, când va trece foarte aproape de soare. Însă, dacă va supraviețui, aceasta promite pământenilor un spectacol cosmic fascinant în luna octombrie.
Această alcătuire de roci şi gheaţă a fost detectată în ianuarie 2023 de Observatorul chinez de pe Muntele Purpuriu (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul ATLAS, cel care i-a confirmat existenţa. Pentru cei care preferă un termen mai științific, cometa poate fi recunoscută ca C/2023 A3, relatează Antena 3.
Lucie Maquet, astronom la Institutul de Mecanică Celestă și de Calcul al Efemeridelor (IMCCE) de la Observatorul Paris-PSL, a explicat că deși studiul cometei a început acum un an, durata acestuia este încă prea scurtă pentru a putea determina cu exactitate traseul pe care l-a parcurs până acum corpul ceresc.
Se presupune că acest corp ceresc s-a format în Norul Oort, un vast și ipotetic ansamblu de planete pitice și alte obiecte din Sistemul Solar, situat la marginea acestuia. Se crede că, înainte de a ajunge aproape de Pământ, s-a aflat la o distanță de 400.000 de ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare.
Pe 27 septembrie, cometa va atinge cel mai strălucitor stadiu când se va apropia de Soare, fiind cea mai vizibilă cu aproximativ o oră înainte de răsărit. Însă, aceasta va mai pute fi văzută până pe 2 octombrie, deși în fiecare zi, va fi mai greu de observat decât în ziua precedentă.
Pe data de 2, cometa va dispărea și ar trebui să reapară la 10 zile distanță, pe data de 12, mai strălucitoare. Însă, nu este ușor de prezis traiectoria pe care o va urma o cometă, o serie de factori putând afecta vizibilitatea lor.
Deși cometa ar trebui să fie vizibilă cu ochiul liber, un telescop sau un binoclu o vor face mai ușor de văzut. Aceasta poate fi greu de distins pe cer, chiar și în zilele cele mai senine.