Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – obiceiuri și superstiții. Ce trebuie să faci ca să fii protejat de necazuri
Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc, miercuri, pe Sfântul Dumitru, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe.
Evenimentul marchează ultima, dar și cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creștin ortodox. De asemenea, semnificaţia zilei este legată şi de o serie de tradiţii şi obiceiuri.
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru
Socotit zeu în Panteonul românesc, Sâmedru este patron al iernii pastorale, sărbătorit la 26 octombrie, reprezentând moartea vegetației, venirea iernii și a frigului. A fost asimilat de popor ca Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoditorul de mir și făcătorul de minuni.
Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun, adică oraşul Salonic de astăzi, şi provine dintr-o familie nobilă, fiind fiul guvernatorului acestei cetăţi. Părinţii l-au botezat în taină şi l-au crescut în credinţa creştină, pe ascuns, de teama marilor prigoniri pornite de împăraţii păgâni împotriva creştinilor.
Sfântul Dumitru este o zi marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, la fel ca multe alte sărbători creștine, potrivit traditii-superstitii.ro.
Sfântul Dumitru: Tradiții, obiceiuri și superstiții
- În tradiția populară se spune că cine va respecta sărbătoarea Sf. Dumitru, va fi ferit de boli sau lovituri.
- De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.
- Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.
- În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
- Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
- În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi sfântă va avea parte numai de pagubă în anul ce vine.
- La sărbătoarea Sfântului Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
- Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf. Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
- La sărbătoarea Sfântului Dumitru oamenii nu au voie să rămână trezi după miezul nopții, altfel vor fi mahmuri tot anul.
Rugăciune către Sfântul Dumitru
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și harazit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”