Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 iulie, iar credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în această zi pe Sfântul Ilie, despre care tradiția populară spune că aduce ploaia și alungă seceta.
Ziua de 20 iulie a fost extrem de caldă în ani precum 2007, 2012, 2015, 1993, 1992, 1987 și 2004. În schimb, a fost foarte răcoare în 1996.
Astfel că, o serie de tradiții și datini sunt legate de ziua pe care Sfântul Ilie o păstorește.
Ilie, care în limba română înseamnă ”Al cărui Dumnezeu el este” a fost un proroc evreu menționat în A treia carte a regilor din Vechiul Testament. Este cinstit de creștini ca aducător de ploi, dar și ca divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții și datini. Mare făcător de minuni în timpul vieții și după ce s-a urcat la cer într-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide și a închide cerurile”, potrivit ortodox.ro.
De asemenea, în satele din Bărăgan, de Sfântul Ilie, oamenii încă respectă toate obiceiurile care s-au înrădăcinat de-a lungul timpului.
În trecut se spunea că nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu trebuia ca aceste fructe să se lovească unul de altul, pentru a nu cădea grindina. Merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse în această zi la biserică pentru a fi sfinţite, considerându-se că doar în acest fel ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.