Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, care este prăznuit pe 11 aprilie, a fost un călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareț al Mânăstirii Cernica și episcop al Râmnicului.

Acesta s-a născut pe 7 octombrie 1787, în București, și a primit numele de Constantin.

Bărbatul a crescut într-o familie credincioasă și a avut trei frați. Fratele său mai mare a fost preot, iar apoi s-a călugărit. De asemenea, mama sa, după ce și-a crescut copiii, s-a retras în Mănăstirea Pasărea.

Anul acesta, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este sărbătorit cu o zi înainte de Florii și cu 8 înainte de Paștele Ortodox.

Când a ajuns Sfântul Ierarh Calinic la Mănăstirea Cernica

Sfântul Ierarh Calinic a ajuns la Mănăstirea Cernica pe 18 martie 1807, unde a fost primit de starețul Timotei. Ulterior, acesta a fost încredințat spre ascultare duhovnicului Pimen, care l-a învățat cum să se roage și cum să sculpteze.

În noiembrie 1808 a primit numele Calinic, iar pe 3 decembrie a fost hirotonisit ierodiacon.

4 ani mai târziu ajunge în Moldova unde cere ajutor pentru ridicarea bisericii Sfântul Nicolae de la Cernica.

Pe 13 februarie 1813 a fost hirotonit preot, iar pe 20 septembrie 1815 a fost hirotesit și duhovnic.

La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și staret timp de 31 de ani.

A refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei și a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului.

Sfântul Calinic de la Cernica a murit pe 11 aprilie 1868, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în randul sfinților în anul 1955.

Realizările Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Calinic de la Cernica a înființat la Râmnic o tipografie „Kallinik Rîmnik” pe care, ulterior, a donat-o Consiliului Municipal al orașului Râmnicu Vâlcea.

Totodată, a ctitorit Schitul Frăsinei, unde a rânduit regula de viețuire atonită. În total, a ridicat 7 biserici și 3 paraclise, dar și o școală în Câmpina .

Mai mult, Sfântul Calinic de la Cernica a cerut clerului să scrie și să vorbească doar în limba română.

Minunile Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica

Se spune că Sfântul Ierarh Calnic de la Cernica a reușit să vindece de afecțiuni grave multe persoane.

Dintre toate minunile sale, două sunt cele mai cunoscute.

Mai precis, una dintre cele mai importante minuni face referire la un eveniment care a avut loc în anul 1854. În vara acelui an, Sfântul Calinic a mers spre Târgu Jiu împreună cu ucenicul său și cu mai mulți slujitori. În drumul său, fiul unui bărbat înstărit a mers să îi ceară ajutorul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. Tatăl acestuia murise în urmă cu mai mulți ani, dar cu toate acestea, trupul lui nu putrezise în pământ, chiar dacă a fost dezgropat de trei ori. Astfel, Sfântul Calinic și-a dat acordul ca bărbatul să fie dezgropat și a patra oara și în timp ce îi citea rugăciunile pentru dezlegarea păcatelor, cei prezenți au putut observa cum trupul bărbatului se preface în țărână.

O altă minune vorbește despre o femeie care a ajuns la Sfântul Calinic în lanțuri. Aceasta era chinuită de forțele răului. În acest context, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica i-a citit acesteia o rugăciune de vindecare și i-a spus: “În numele Domnului nostru Iisus Hristos, scoală-te!”. După ce a rostit aceste cuvinte, femeia s-a ridicat și a început să sărute cu lacrimi în ochi icoanele.

Ce nu trebuie să faci în această zi

Ziua în care este prăznuit Sfântul Ierarh Calnic de la Cernica este, în calendarul ortodox, cu cruce roșie.

Astfel că, în aceste zilel, creștini au datoria morală de ”a face milostenie”, adică de a-i cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie, și de a-i ajuta.

Totodată, în zi de sărbătoare cu cruce roșie li se recomandă credincioșilor a se feri de a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`