Sfântul Dumitru 2023. Ce e bine să faci pe 26 octombrie pentru a-ți asigura un an prosper?

Sfântul Dumitru 2023. Ce e bine să faci pe 26 octombrie pentru a-ți asigura un an prosper?
Sursa Foto: greekcitytimes.com

Sfântul Dumitru marchează trecerea de la toamnă la iarnă și reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători ale acestei perioade. Această zi aduce cu sine o bogată moștenire de tradiții și superstiții, care, potrivit credințelor, pot aduce noroc și prosperitate celor care le respectă.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

În noaptea de 25 octombrie, în diverse regiuni ale ţării, se celebrează „Focul lui Sâmedru”. Sătenii aprind focuri în curţi sau pe dealuri, iar copiii și tinerii sar peste flăcări pentru a obține sănătate și noroc în dragoste. Se crede că cei care fac acest lucru vor fi feriți de boli și necazuri în întregul an.

În această zi specială, gospodinele aduc mâncare la biserică, pe care apoi o împart pentru a comemora sufletele celor care au plecat din această lume. Femeile au datoria de a oferi copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite regiuni ale țării, pentru a onora memoria celor decedați, se oferă grâu fiert în lapte și colivă, scrie Romaniatv.

În Dobrogea, tinerii se adună, se îmbracă în tradiționalul Saiegii” și merg cântând prin sat. Păstorii așează cojocul pe iarbă și observă ce oaie se așează pe el: oaie neagră – iarnă blândă, oaie albă – iarnă grea. În plus, pe Sfântul Dumitru, se observă direcția în care merge prima oaie trezită: sud pentru iarnă grea, nord pentru iarnă ușoară.

În Bucovina, semănatul usturoiului după Sânmedru aduce pagubă anul viitor. În Oltenia, respectarea tradițiilor de Sânmedru protejează de necazuri. Se taie și coama cailor tineri pentru o creștere frumoasă.

Ce nu e bine sa faci de Sfântul Dumitru

De Sfântul Dumitru, evită pieptănatul, căci atragi necazuri. E ziua când se lichidează socotelile făcute acum șase luni. Servitorii se tocmesc pentru treburi și stânele se strică. Plătește datoriile până la Sf. Dimitrie pentru noroc tot anul. La Sâmedru, credință veche spune că morții devin vârcolaci, strigoi, bântuind cei vii.

În noaptea Sfântului Dumitru:

  • Lună plină și cer senin = iarnă bună.
  • Lună plină și cer noros, cu ploaie sau zăpadă = iarnă aspră, nămeți.
  • La Sâmedru: Lună nouă = iarnă scurtă; Lună plină = iarnă lungă.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`