Curtea Constituțională a României discută miercuri sesizarea PNL referitoare la reluarea votului la Senat în cazul cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Senatorul PNL Marinică Dincă a explicat că, prin contestația depusă, PNL solicită să se respecte dispozițiile constituționale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea din 25 martie a Senatului.
Potrivit acestuia, premisa aplicată la reluarea votului a condus la un alt rezultat. „În momentul în care ai o premisă și aplici o altă dispoziție legală, ajungi la un alt rezultat. Acum premisa era votul consemnat prin proces-verbal și necontestat până în acest moment de nimeni, iar, dacă aplicăm un anumit temei legal, cel al Constituției, aveam un cu totul alt rezultat. Acum CCR este pusă în situația să se pronunțe și asupra acestui aspect. La momentul respectiv nu se putea pronunța, pentru că sesizarea a fost făcută doar pe obligația de a emite hotărârea, pentru că președintele Senatului la acel moment și președintele de ședință nu-și asumau emiterea unei hotărâri. Acum CCR se poate pronunța și pe aspecte de acest gen”, a spus Dincă, scrie Agerpres
La sosirea la sediul CCR, preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, s-a ferit să dea declaraţii despre acest caz, din cauza faptului că precedentele afirmaţii i-au fost interpretate în diverse feluri. „Nu mai cred nimic. Şi ce cred nu mai cred, pentru că tot ce am spus se interpretează altfel. Eu spun cinstit, corect, adevărat şi totul se interpretează în diverse şi diverse feluri. Şi eu mă mir cum se poate ajunge la asemenea interpretări”, a declarat Zegrean, conform stiripesurse.ro.
Întrebat dacă CCR ar putea decide ca votul să se reinterpreteze în sensul încuviinţării reţinerii şi arestării lui Şova, Augustin Zegrean a precizat: „În măsura în care Constituţia permite acest lucru. N-am ce să vă spun acum. Din moment ce ne-au sesizat, înseamnă că ei apreciază că se poate.”