În secțiile ATI ale spitalelor din România sunt 4.175 de paturi, iar 3.000 dintre acestea sunt chiar paturi de terapie intensivă, în sensul că ele sunt dotate cu monitor de funcții vitale și ventilator, a explicat prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, joi, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Poziția oficială a Societății și a comisiei ATI a Ministerului Sănătății este bazată pe date reale. Datele reale arată că astăzi în România sunt în spitale 4.175 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă. Din acestea, 3.000 sunt chiar paturi de terapie intensivă, în sensul că ele sunt dotate cel puțin cu un pat de terapie intensivă, monitor de funcții vitale și ventilator de terapie intensivă, la care se mai adaugă încă vreo 160 de paturi în spitalele și unitățile mobile. Anul trecut am început cu 1.300 de paturi care aveau ventilator și datorită eforturilor pe care le-a făcut întreaga societate românească, Guvern, unități administrativ-teritoriale, sponsori, donații, capacitatea de ventilație s-a dublat până la sfârșitul anului, deci în clipa de față avem 3.000 de paturi care se pot chema decent paturi de terapie intensivă, restul sunt mai mult de post-operator imediat (…). Sunt 3.000 cu ventilator. Sigur că ele nu au o distribuție geografică normală sau nici măcar proporțională cu populația dintr-un anumit județ și din acest motiv e greu să faci rost de niște locuri”, a declarat Șerban Bubenek.
Potrivit bilanțului de joi, la ATI sunt internați 1.067 de pacienți cu COVID-19, printre care și 16 minori.
„Dacă noi n-am fost în stare, ca națiune, ca Guvern, ca mass-media, să îi convingem pe români că nu trebuie să fie penultimii din Europa la vaccinare și s-au perindat într-un festival de nonvacciniști și de dansuri toată vara peste tot, atunci o soluție rezonabilă în clipa de față este să lași marile institute specializate, cum ar fi institutele oncologice, institutele care fac chirurgie mare, cum e Institutul Clinic Fundeni, institutele de boli cardiovasculare și alte câteva, să nu intre în circuitul Covid pentru că ele sunt insule majore de expertiză în domeniile respective, să le lași să îngrijească în continuare bolnavii care sunt cronici sau au nevoie de urgență în aceste situații, și din spitalele mai mici, cum e Spitalul Ilfov, care nu este un pol de excelență chirurgicală în niciun fel, nu e o mare clinică acolo care este închisă, dacă se poate, aceste spitale care au expertiză limitată Reanimările lor să preia temporar acești pacienți. Pentru că, dacă nu se face lucrul acesta, următorul lucru pe care îl veți filma, după ce îi invitați pe toți antivacciniștii, veți filma la poarta spitalelor ca în Italia niște salvări care stau la coadă și niște pacienți care stau pe bordură atașați de niște butelii de oxigen”, a adăugat expertul.