Senzații tari despre „aurul negru”

Senzații tari despre „aurul negru”
Foto: Platforma "Galați" (sursă foto: OMV Petrom)

O posibilă vânzare a filialei Petrom declanșează temeri în România. Apel pentru o renaționalizare și critici în interiorul OMV

A fost la acea vreme era cea mai mare tranzacție a unei companii austriece în străinătate. OMV a câștigat în 2004 cursa internațională pentru privatizarea companiei energetice de stat românești Petrom. OMV a oferit un cost de 1,5 miliarde de euro pentru 51 procente.

Afacerea a fost riscantă și ar fi putut atrage întreaga OMV, deținută parțial de stat, în abisul financiar. Slăbită economic de regimul comunist și corupție, Petrom a suferit pierderi mari.

Forța de muncă angajată era uriaș supradimensionată cu cei peste 60.000 de angajați (OMV avea doar 6.000 de angajați) și producția scădea în fiecare an, deoarece nu se învestise nimic. Dar activul semnificativ au fost rezervele de energie. România are rezerve enorme de petrol și gaze, atât în țară cât și în Marea Neagră.

Vaca de muls bani (cash-cow)

„Lovitura“ a reușit, membrul consiliului de administrație responsabil cu up-stream, Johann Pleininger a reușit să reorganizeze Petrom. De mult timp, participația e una dintre vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajați, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (înainte de „Sondereffekte“, așa-zisele efecte contabile speciale) de 1,68 miliarde EUR.

Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă șeful OMV-Rainer Seele, a conceput ieșirea. OMV trebuie să se repoziționeze strategic și Seele a inițiat transformarea dintr-o companie tradițională de petrol și gaze într-unul mai de viitor, un concern de chimie și mase plastice.

Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiție de modă veche precum Petrom nu se mai potrivește în portofoliu. Însuși OMV-ul a fost cel care a închis, cu ani în urmă, sectorul chimiei la Petrom.

O posibilă ieșire a OMV a atras deja atenția politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces la resursele țării, „aurul negru”, pe ușa din spate. Rusia și Ungaria ar fi din punct de vedere politic un „no go“ în România, temerile față de Putin și Orban sunt prea mari.

Prin urmare, există voci în favoarea unei renaționalizări a Petrom, care este listată la bursele de la București și Londra. Statul deține doar 28 la sută, 21 la sută sunt acțiuni libere la bursă.

George Simion, deputat și șef al partidului dreptei de emergență națională AUR (în limba germană GOLD), cere ca statul să preia acțiunile OMV. „Petrom este o companie strategică pentru România. Ar trebui ca noi să extragem rezervele noastre de petrol și gaze”, a spus el pentru KURIER. Vânzarea Petrom către Gazprom, de exemplu, ar fi o „greșeală geopolitică majoră. Suntem în NATO și UE și nu dorim să devenim parte a imperiului rus”.

Petrom ar putea rămâne profitabil în ciuda re-naționalizării, „fiind o chestiune de management și nu de proprietate. Iar Petrom are un management capabil”. Valoarea Petrom în branșa sa este estimată la 2,5-4 miliarde. Cu toate acestea, OMV cu greu ar putea obține acest preț, statul România are un cuvânt de spus și poate bloca și o  vânzăre minoritară către companii din afara UE.

În România se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acțiunile OMV. Întrebarea este cu devărat dacă Romgaz poate și duce această tranzacție. ExxonMobil tocmai iese din „Neptun”, proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puțin un miliard de euro pentru acțiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiți în următorii patru ani.

O revenire a Petrom la sânul statului ar fi și contrară Acordului Verde, denumit „Green Deal“, al UE. „Suntem o țară săracă. Mașinile noastre nu pot funcționa fără benzină în următorii 40 de ani. Am pierdut deja multe locuri de muncă în industria cărbunelui ”, argumentează Simion.

El înțelege aspectele de mediu, „dar a ne cere să cumpărăm doar mașini electrice este un nonsens. UE ar trebui să amâne unele puncte ale Acordului verde – Green Deal”.  Postscript: „Să și începem să ne protejăm pădurile. Aici unele companii austriece nu au o imagine bună în România ”.  Care s-ar putea îmbunătăți, dacă Austria respectiv OMV ar fi cooperanti la Petrom.

Scandalul lemnului

După cum s-a relatat, afacerea defrișărilor lemnoase ilegale a indignat opinia publică românească. Drept urmare, trei concerne austriece din domeniul prelucrării lemnului au încheiat o înțelegere în valoare de multe milioane cu autoritatea (de reglementare a, nota trad.) concurenței.  Cele mai valoroase păduri virgine din Europa se află în România.

La fel ca alți critici este și Simion convins „că Petrom a fost vândut la vremea respectivă cu siguranță prea ieftin către OMV”. La care ar trebui bineînțeles să se țină cont de faptul că, de la reorganizare, miliarde se revarsă în trezoreria statului, în jur de o zecime din buget.

În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, ședințele managementului încep în această săptămână. Există rețineri între angajați, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producție de petrol și gaze dintr-o singură lovitură.

Sursa: cotidianul „Kurier”, pag. 9., Viena, 26.07.2021

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)