Senatul a adoptat un proiect de lege prin care medicii vor acorda servicii medicale la distanţă
Senatul a adoptat miercurio propunere legislativă care prevede acordareade servicii medicale la distanţă, fapt ce va conduce la evitarea aglomerărilor din sălile de aşteptare ale unităţilor medicale, dar şi la reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe.
”Se urmăreşte reducerea riscurilor privitoare la diagnosticarea imprecisă”
Proiectul legislativ adoptat, miercuri, de Senat, care vizează acordarea de servicii medicale la distanţă, face referire strict la pacienții infectați cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Acesta a fost iniţiat de deputaţii PSD Florin Buicu şi Florin Iordacheşi are ca principal scop stabilirea cadrului juridic şi instituţional, precum şi a măsurilor şi mecanismelor necesare în vederea facilităţii accesului la servicii medicale la distanţă de către medici, prin mijloace de comunicare electronice.
”În acest sens, se urmăreşte reducerea riscurilor privitoare la diagnosticarea imprecisă prin asigurarea şi extinderea accesului, într-un timp cât mai scurt, la servicii medicale, precum şi creşterea implicării pacientului prin stabilirea unor modalităţi de acces cât mai simple şi digitalizarea unei părţi substanţiale a procedurilor medicale”, conform iniţiatorului.
Unul dintre principalele beneficii ale implementării telemedicinei constă în accesibilitatea oferită atât pacientului, cât şi medicului în înfăptuirea actului medical, evitându-se astfel aglomerarea cabinetelor medicale, a sălilor de aşteptare din cadrul unităţilor medicale şi reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe, se arată în expunerea de motive.
Un amendament admis arată căde prevederile actului normativ ”beneficiază toate persoanele asigurate în România, cât şi cele neasigurate”.
Propunerea legislativă pentru acordarea de servicii medicale la distanţă în cazul persoanelor depistate pozitiv cu noul virus ucigaș Covid-19 a fost trimisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.
Un alt proiect adoptat de Senat prevede acordarea de ”Locuinţe pentru tinerii români”
Tot miercuri a fost adoptată șipropunerea legislativă pentru înfiinţarea Fondului de solidaritate ”Locuinţe pentru tinerii români”, constituit din sumele deductibile în cuantum de 1% din profitul brut de minimum 1 milion de lei, transferate de firme de dezvoltare imobiliară şi lucrări în construcţii.
Au fost înregistrate 76 de voturi ”pentru”, 30 ”împotriv㔺i 21 ”abţineri”.
Această propunerelegislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi ALDE șiprevede că Fondul de Solidaritate locuinţe pentru tinerii români este menit să finanţeze avansul necesar achiziţionării unei locuinţe de către tinerii sub 35 de ani, căsătoriţi, care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obţinerii creditului, însă nu au posibilitatea de a achita avansul.
”Programul de finanţare a avansului necesar achiziţionării unei locuinţe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obţinerii creditului şi va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condiţiile de creditare presupuse de programul de finanţare ‘O familie, o casă’ sau pe cele presupuse de creditare directă, prin bancă”, se stipulează în propunerea legislativă.