Senatorul USR Dan Lungu: „Uniunea Scriitorilor din România a încasat sute de mii de euro din chirie pe Cazinoul de pe Calea Victoriei, cu care a plătit curentul și salarii, dar nu a finanțat niciun proiect cultural”

Senatorul USR Dan Lungu: Uniunea Scriitorilor din România a încasat sute de mii de euro din chirie pe Cazinoul de pe Calea Victoriei, cu care a plătit curentul și salarii, dar nu a finanțat niciun proiect cultural

Senatorul USR Dan Lungu atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că Uniunea Scriitorilor din Români încalcă hotărârea de guvern prin care a primit Cazinoul de pe Casa Victoriei, care funcționează în Casa Vernescu.

„Cazinoul de pe Casa Victoriei, care funcționează în Casa Vernescu, a fost transmis prin Hotărârea de Guvern nr.573 din 15.07.2015 în folosință gratuită pentru Uniunea Scriitorilor din România. Ca bun administrator, aceasta a profitat de poziționarea excelentă și de creșterea pieței imobiliare pentru a obține circa 3,5 milioane de lei din chirie din octombrie 2015 și până la finalul anului 2018. Însă aceeași Hotărâre de Guvern care prevede faptul că imobilul respectiv urmează să fie folosit cu titlu gratuit de către Uniunea Scriitorilor din Românie mai specifică și felul în care pot fi cheltuiți banii obținuți din închirierea acestuia. „Uniunea Scriitorilor din România poate beneficia de fructele civile ale imobilului, cu condiția utilizării acestora în scopul realizării obiectului de activitate prevăzut în Statutul propriu”, se precizează în textul de lege.

Conform datelor solicitate de senatorul USR din Iași, Dan Lungu, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Scriitorilor nu a finanțat niciun proiect cultural cu sumele considerabile de bani obținute doar din închirierea acestui imobil, fără a lua în calcul întregul patrimoniu al Uniunii, ci a plătit în special salarii și indemnizații. În mod concret, conform răspunsului oferit de Ministerul Culturii, doar la nivelul anului 2018, în care Uniunea Scriitorilor din România a încasat din închirierea Casei Vernescu 1.228.645 de lei, circa 100.000 de lei lunar pe chirie, au fost efectuate cheltuieli de materiale consumabile, utilități, deplasări interne, poștă, taxe, impozite, dar în special „salarii, indemnizații președinți de filiale”. Acest ultim capitol a beneficiat de 65% din suma încasată pe chirii – 803.093 de lei.”, se arată într-un comunicat al biroului parlamentar al senatorului USR.

Uniunea Scriitorilor din România se află, din punctul meu de vedere, într-o situație flagrantă, ca să mă exprim delicat, iar vina nu le aparține integral, fiindcă ei fac aceste raportări anuale către Ministerul Culturii și nimeni de acolo nu a sesizat această situație aberantă. Consultând tabelul cu cheltuieli făcute din banii proveniți din chirie înțelegem practic că «obiectivul de activitate prevăzut în Statutul propriu» este plata salariilor și a utilităților. Deci rolul Uniunii este acela de a-și asigura exclusiv propria funcționare și existență sau cel puțin asta se înțelege din gestionarea fondurilor de către conducerea filialei. Nu s-a dat nicio bursă de creație, nicio rezidență, nu s-a făcut nicio campanie de promovare a lecturii, nimic! Deplângem soarta scriitorului român, dar tocăm sute de mii de euro pe salariile unor angajați de la centru care n-au dat niciodată vreun raport de activitate”, a declarat senatorul ieșean Dan Lungu.

Senatorul a trimis mai multe solicitări către Uniunea Scriitorilor din România privind aceste aspecta, dar nu a primit un răspuns în ciuda faptului că sunt informaţii de interes public.

„Aș fi interesat și de o altă chestiune, la care cu siguranță nu ni se va răspunde: din acele sume destinate salariilor și indemnizațiilor președinților de filială, cât la sută rămâne la București, pentru salarii, și cât merge în țară, la președinții de filială? Din câte știu, aceștia din urmă sunt remunerați din cotizațiile din filială. Părerea mea este că sumele au fost amestecate în același coș, pentru a masca o inechitate profundă în distribuirea fondurilor. În fapt, din tot bugetul executat de Uniunea Scriitorilor, la filialele din țară ajung doar firmituri”, a mai adăugat Dan Lungu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)