Stimulentul de risc de 2.500 de lei brut lunar se acordă tuturormedicilor de familie, pe perioada stării de urgenţă, a decis miercuri plenul Senatului prin adoptarea cu amendamente a OUG 64/2020 care modifică OUG 43/2020 referitoare la măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândiriicoronavirusului. Aceiași bani vor pirmi şi alte categorii de personal din sistemul sanitar, în afară de cele prevăzute de OUG 43/2020, întrucât şi acestea sunt implicate în acţiunile cu risc ridicat de îmbolnăvire cu COVID-19. Senatul este primă Cameră, for decizional fiind Camera Deputaţilor. Amintim căpreședintele Klaus Iohannis a propus la data de 2 aprilie un stimulent pentru medicii din linia întâiîn lupta cu virusul chinez un stimulent de 500 de euro.
„Ministerul Sănătăţii a constatat că limitarea aplicării acestei măsuri la categoriile de personal enumerate este de natură a crea inechităţi sociale în rândul altor categorii de personal care în aceeaşi măsură este supusă riscului de infectare”, se arată în expunerea de motive a OUG 64/2020.
Printre categoriile vizate de OUG 64/2020 pentru a benefici de stimulentul financiar se numără personalul care furnizează servicii de asistenţă medicală comunitară, personalul din cadrul Direcţiilor de sănătate publică implicat în activităţi de recoltare pentru testare SARS-COV 2, verificare şi evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră, personalul din reţeaua de medicină legală implicat în manipularea şi efectuarea necropsiei pacienţilor decedaţi de COVID-19, personalul din cadrul Direcţiilor sanitar-veterinare direct implicate în activităţi de testare şi diagnosticare a SARS-COV2, personalul militar şi civil din cadrul structurilor MAPN care execută activităţi similare celor menţionate la categoriile anterioare.
Aceste măsuri de sprijin sunt decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusuluiCOVID-19, pe perioada stării de urgenţă.
Ordonanța prevedea că „se aprobă decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional „Infrastructură mare”, conform regulilor de eligibilitate, a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj, containere de logistică medicală, capabilităţi/ formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusuluiCOVID-19″.
-medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.
– personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cuCOVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cuCOVID-19în urma activității desfășurate
– personalul din domeniul asistenţei socialeşi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă.