Semnificația zilei de 24 ianuarie. Istoricul Adrian Cioroianu: „Alexandru Ioan Cuza s-ar supăra foarte mult dacă ar auzi că spunem Mica Unire”

Semnificația zilei de 24 ianuarie. Istoricul Adrian Cioroianu: Alexandru Ioan Cuza s-ar supăra foarte mult dacă ar auzi că spunem Mica Unire
Theodor Aman: Unirea Principatelor / Wikipedia

Ziua de 24 ianuarie are o semnificație aparte pentru istoria României moderne.  Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn și al Țării Românești, după ce pe 5 ianuarie 1859 devenise domnitoar al Moldovei. Astfel, debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Semnificația zilei de 24 ianuarie

Istoricul Adrian Cioroianu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV de ce este greșită formularea Mica Unire pentru semnificația zilei de 24 ianuarie, când românii serbează Unirea Principatelor:

„Alexandru Ioan Cuza s-ar supăra foarte mult dacă ar auzi că spunem Mica Unire. Este și incorect din punct de vedere istoric. El a fost exponentul unei generații admirabile, probabil una dintre cele mai benefice generații din istoria noastră, generația pașoptistă.

Nu au făcut o unire mică, au făcut o unire uriașă. A fost mai greu de făcut decât unirea din 1918. A fost o unire în timp de pace, în timp ce România nu era independentă, în timp ce România nu avea un statut deloc sigur și în aceste condiții semnficația zilei de 24 ianuarie este efectiv de o importanță exponențială pentru istoria noastră modernă.

Fără acea unire, care nu e deloc mică, e greu de iamginat cum cele două state, Moldova și Țara Românească, ar fi terminat secolul al 19-lea. Altfel, unite sub domnia lui Carol I, care a avut inspirația de a continua reformele lui Alexandru Ioan Cuza și ale generației sale, în aceste condiții tânăra Românie a făcut un salt de proporții cosmice față de ce eram la 1848 și ce aveam să fim la sfârșitul secolului al XIX-lea, înainte de Primul Război Mondial”.

Unde merg reprezentanții statului în ziua de 24 ianuarie

Președintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, de Ziua Unirii Principatelor Române, la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din parcul Carol I, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Prin urmare, Iohannis nu va merge nici la Iași și nici la Focșani, acolo unde au loc cele mai mari ceremonii anuale dedicate evenimentului.

Cei care vor participa la ceremoniile de la Iași și Focșani sunt președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`