Demenţa reprezintăscăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, învăţarea şi memoria. Ea poate să apară din mai multe cauze. De obicei apare după vârsta de 60 ani, dar poate apărea şi mai devreme.
Să uiți lucrurile urâte care s-au întâmplat în viața ta, este un lucru foarte bun și util. Uitarea face parte dintr-un procesnatural al organismului, însă poate fi și o parte normală a procesului de îmbătrânire. Dacă vă confruntați în fiecare zi cu probleme de memorie, atunci e bine să vă ridicați un semn de întrebare, pentru că ar putea fi un semn timpuriu de demență.
În anumite cazuridemenţa poate fi oprită sau chiar reversibilă, mai ales atunci când se datorează: anumitor medicamente, abuzului de alcool, substanţelor toxice, modificărilor hormonale, deficitelor de vitamine, depresiei, infecţiilor, afecţiunilor pulmonare sau cardiace, hidrocefaliei cu presiune normală sau tumorilor cerebrale, conform site-ului csid.ro
Demenţa progresivă poate fi determinată de boli degenerative şi de afecţiuni vasculare sau infecţii (HIV sau boala Creutzfeldt-Jakob).
Cauze degenerative de demenţă sunt:boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington şi demenţa cu corpi Lewy.
Dacă aveți constant dificultăți în a găsi cuvintele potrivite, sau în a executa sarcinile normale,aceste doua aspecte susținesite-ulcsid.ro sunt considerate simptome precoce de demență.
O persoană cu demență poate avea o dificultate în a explica ceva, fiind pasibil de schimbări de personalitate adesea.
Apatia este un alt simptom de luat în calcul. O persoană suferindă ar putea să își piardă cu ușurință interesul pentru activitățilre și hobby-urile sale.
Ține cont de istoricul familial, deoarece dacă au existat cazuri de demență senilă sau Alzheimer, în familie, atunci există o predispoziție genetică față de această boală.
Însă înainte să te grăbești să tragi concluzia și să pui diagnosticul final, verifică să nu ai probleme ale auzului sau ale vederii nediagnosticate, deoarece aceste afecțiuni pot să îți îngreuneze capacitățile de comunicare și îți pot cauzastări confuze.
Urmărește mersul! Schimbările mersului sunt adesea simptome timpurii pentru demența senilă, chiar dacă se poate întălni și ăn alte afecșiuni neurologice precum boala Parkinson.