Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului, cea mai răspândită boală cronică în România. Mai precis, 1,5 milioane de români au diabet zaharat, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare, pentru că multe cazuri nu sunt diagnosticate. În plus, numărul cazurilor de diabet la copii este în creștere, a relatat Irina Petraru, joi, la Știrile B1 TV.
Întrebat cum poate fi depistat diabetu, dr. Florin Bălănică, expert în psihonutriție, a explicat: „Statisticile nu ne ajută și tocmai de aceea este important ca pacienții să știe cum pot depista această boală (…). Dacă apar dureri de burtă, fără neapărat o motivație, care continuă pe termen lung și care sunt deranjante, dacă apare o sete și persoana respectivă consumă cantități mari de lichide, putem să discutăm despre 4, 5, 6 litri pe zi, dacă o persoană urinează frecvent și în cantități mari și are o poftă de mâncare fantastică, în momentul respectiv este bine să consulte un medic”.
„Pentru că diabetul de multe ori este o consecință, o comorbiditate a obezității, dacă o persoană observă că a luat în greutate, iar circumferința abdominală, pentru femei discutăm de mai mult de 80-85 de centimetri, pentru bărbați mai mult de 90-95 de centimetri, deci dacă această circumferință abdominală crește peste aceste valori și am luat în greutate, iarăși este bine să ne adresăm medicului. Pentru că diabetul este o boală care poate fi prevenită și, totodată, care poate fi controlată odată ce a apărut”, a adăugat dr. Florin Bălănică.
„În momentul în care identificăm astfel de semne sau simptome, ne putem adresa chiar medicului de familie, care poate să recomande o glicemie, dar aici trebuie să fim foarte atenți pentru că există persoane care pot să fie într-un pre-diabet, adică în anticamera diabetului, și să aibă o glicemie bună”, a continuat expertul în psihonutriție.
„Este un semnal de alarmă pe care îl lansez și tocmai de aceea pacienții, dacă au luat în greutate și (…) au o circumferință abdominală mai mare, nu trebuie să se oprească la a evalua glicemia din sânge, ci trebuie să meargă mai departe și a determinat hemoglobina glicată, indicele HOMA pentru a evidenția gradul de rezistență periferică la insulină și uneori chiar și peptidul C pentru a putea să vedem dacă pancreasul nostru mai poate să facă insulină și în ce grad se întâmplă acest lucru”, a mai spus dr. Florin Bălănică.