Semnătura lui Eugen Ionescu, mai ieftină decât un telefon mobil. Vezi și cum a decurs licitația lotului Cioran

Publicat: 08 04. 2011, 15:18
Foto: havelshouseofhistory.com

Licitaţia organizată joi la Paris, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare sute de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul XX, printre care şi zeci de documente care i-au aparţinut filosofului român Emil Cioran, s-a încheiat dezamăgitor pentru instituţiile din România care au reuşit să participe şi triumfător pentru un om de afaceri român. George Brăiloiu, patronul companiei KDF Energy, care se ocupă cu tranzacţiile de certificate de emisii de dioxid de carbon, a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, contra sumei de 406.000 de euro, anunţând ulterior că le va dona statului român. La licitaţia de la Paris au mai existat, însă, documente aparţinând altor scriitor români.

Pe lângă operele şi actele lui Cioran, la Paris au mai fost scoase la vânzare o scrisoare care poartă semnătura scriitorului Eugen Ionescu şi un manuscris semnat de poetul evreu român Gherasim Luca, teoretician al suprarealismului.

Scrisoarea semnată de Eugen Ionescu îi este adresată ziaristei şi scenaristei Monique Lange. Textul este scris pe spatele unei cărţi poştale din Veneţia şi se referă la traducerea unor piese de-ale sale. Eugen Ionescu întreabă dacă au fost luate în considerare observaţiile referitoare la o ediţie a pieselor sale care trebuiau traduse în nouă limbi. De asemenea, întreabă dacă o ediţie franceză a fost distribuită în America de Sud „într-o încercare de a descentraliza lumea”.

Scrisoarea era estimată la circa 150 – 200 de euro. Conform Casei Binoche şi Giquello, care a organizat licitaţia, documentul a fost adjudecat pentru suma de 330 de euro (circa 1.350 de lei). Adică pentru un preţ mai mic decât se vând la ora actuală unele telefoane mobile.

Manuscrisul lui Gherasim, vândut cu peste 2.000 de euro

Manuscrisul poetului Gherasim Luca licitat la Paris conţine două pagini de jocuri de cuvinte. Acestea sunt ilustrate cu o serie de chipuri realizate de Luca în cerneală.

Deşi era estimat la 500-600 de euro, documentul a fost vândut pentru suma de 2.200 de euro.

Fotografie cu Cioran, vândută separat

Pe lângă lotul achiziţionat de George Brăiloiu, la licitaţie au mai existat câteva documente care au avut o legătură cu Emil Cioran. În plus, a fost vândută separat şi o fotografie originală semnată de scriitorul român. Este vorba despre un portret de 23,8 x 15,9 cm, în care Cioran este suprins din profil.

Estimată iniţial la maximum 400 de euro, fotografia a fost în final adjudecată contra sumei de 1.500 de euro.

Contactată de B1.ro, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a declarat că BCU nu a licitat pentru această fotografie întrucât făcea parte din alt lot.

„BCU și-a exprimat dorința doar pentru lotul Cioran, de la 96 la 218. Fotografia respectivă era inclusă în lotul 22. Totul s-a desfășurat prin telefon, am fost sunați numai pentru lotul Cioran”, a explicat Mireille Rădoi.

Manuscris de 20.000 de euro

Din lotul Cioran achiziţionat de omul de afaceri român, cel mai scump document era estimat la circa 10.000 de euro. A fost vorba despre manuscrisul pentru „Îndreptar Pătimaş”, care conţinea şi semnătura lui Cioran. Mireille Rădoi ne-a precizat că preţul pentru acest manuscris a ajuns la 12.100 de euro. Pe parcursul licitaţiei, însă, preţurile au depăşit această sumă, ajungând aproape să o dubleze.

Astfel, până la intervenţia lui Brăiloiu, pentru manuscrisul  ”Schimbarea la faţă a României” (estimat iniţial la 800-1.000 de euro) se ajunsese la suma de 20.000 de euro, acesta fiind de altfel cel mai ridicat preţ. Pentru „Cartea amăgirilor” s-au oferit 13.000 de euro, deşi fusese estimată la 4.000 – 5.000 de euro.

„O nebunie curată”

Acelaşi lucru s-a petrecut şi în cazul unor acte ale lui Emil Cioran. Astfel, pentru diploma de licenţă, estimată la maximum 600 de euro, s-au oferit chiar şi 17.000 de euro, iar pentru diploma de bacalaureat (500-600 euro iniţial) s-au oferit 8.000 de euro.

„La diplome a fost o nebunie curată. A ajuns diploma de bacalaureat la 8.000 de euro. Valoarea noi am dat-o, dorindu-ne foarte tare obiectele”, ne-a declarat Mireille Rădoi.

Ce putea ajunge în rafturile BCU

Directoarea Bibliotecii Centrale a mai precizat că, până la intervenţia lui George Brăiloiu, reuşise să obţină mai multe documente ale lui Cioran.

„Cumpărasem patru manuscrise, două scrisori, două cărţi poştale, o fotografie,o serie de note de lectură foarte interesante, care nu au mai fost publicate”
, a mai spus Mireille Rădoi.

Vezi AICI ce alte documente au mai fost licitate