Suntem ceea ce bem! Iar calitatea apei îmbuteliate pe care o consumăm zi de zi lasă mult de dorit. O spun specialiştii Comisiei Europene. 19 tipuri de apă îmbuteliată din România au fost analizate în laborator, iar 11 dintre ele au un conținut de bacterii peste limita admisă, informează Cotidianul. Trei dintre mărcile de apă îmbuteliată depășesc pragul prevăzut de lege chiar și de 15 ori.
Apa minerală pe care o cumpărăm din supermarketuri a ajuns pe masa forurilor europene. Asta din cauză că nu e deloc bună de băut. 19 tipuri de apă îmbuteliată au făcut obiectul unor analize de laborator. 11 mărci au înregistrat un conținut de bacterii mai ridicat decât limita admisă.
Deşi România se poate lăuda cu unele dintre cele mai valoroase rezerve de apă minerală din Europa, sortimentele comercializate în marile magazine lasă de dorit de cele mai multe ori. Din dorinţa de a ieşi pe piaţă cu un preţ cât mai competitiv, societăţile de îmbuteliere fac de foarte multe ori rabat la calitate. Anul trecut, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au găsit în supermarketurile din Bucureşti apă îmbuteliată plină de bacterii. În unele cazuri, limita admisă de lege a fost depăşită chiar şi de 200 de ori.
”Există 400 de producători, dar numai 68 de mărci de apă minerală licenţiate. Iar producători mari de apă minerală sunt maximum 30. Deci, cam două branduri are fiecare producător. Diferența de la 30 la 400 este reprezentată de acele mici firmulițe care au apărut pe piață și care îmbuteliază ce vor. Marea problemă a României în momentul acesta este o lipsă a legislației pe această temă a apelor îmbuteliate. Cei care exploatează apa minerală, cei care o îmbuteliază, plătesc redevență statului român. Restul nu plătesc nimic! De aici și diferența de preț. Nu am nimic cu supermarketurile, dar să ajungă ca fiecare brand din România să aibă marca lui proprie de apă pe care nu știm unde o îmbuteliază și nici ce calitate are apa respectivă este strigător la cer!”, a declarat Radu Dumitru, directorul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale.
Exploatarea apelor minerale și comercializarea lor a ajuns în România lui 2017 un domeniu secretizat la maxim. Unele autorități publice locale consideră că acest domeniu nu este unul de interes public și refuză să ofere informații despre calitatea apelor exploatate din zona Dornelor. Prefectura Suceava a făcut în luna mai a anului trecut o reclamație la Ministerul Mediului privind calitatea apelor din Bazinul Dornelor. Iar Corpul de inspectori al Prefecturii a constituit echipă comună cu reprezentanți ai mai multor structuri precum Direcția de Sănătate Publică. În urma verificărilor s-a stabilit că, în cel puțin un caz, apele minerale extrase, îmbuteliate și livrate spre consumul public erau neconforme, după legislația în domeniu.
”Apa comercializată de supermarketuri având un conținut ridicat de bacterii trebuie să fie interzisă! Operatorii din sectorul alimentar au obligaţia de a garanta siguranța alimentară a consumatorilor, iar autorităţile competente trebuie să pună în aplicare legislaţia alimentară!”, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda.
Mai mult, acesta i-a cerut comisarului european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, să facă publice instrumentele impunerii unor norme la nivel european pentru calitatea apei comercializate pentru consum.