Seismul cu magnitudinea de 5,3 i-a speriat pe români și nu numai. Iată ce trebuie să faci în timpul cutremurului

Publicat: 24 09. 2016, 09:27
foto: antena3.ro

Cutremurul care a avut loc vineri spre sâmbătă noaptea i-a speriat pe români și nu numai, seismul având magnitudinea de 5,3 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 91,6 kilometri.

Mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obişnuiţi să considere Pământul ca un suport sigur. În acele momente, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţii şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită și nu știu cum să reacționeze.

ÎN TIMPUL CUTREMURULUI

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri:

· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime
· Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă.

· RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.

· Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
· NU fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
· NU săriţi pe fereastră.

· NU folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.

· Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
· NU vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.

Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.

· Daca sunteti într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile acestuia, încercaţi să vă protejaţi, dacă este posibil acoperiţi-vă capul şi gâtul cu braţele

Dacă sunteţi afară:

· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.

· Dacă aveţi posibilitatea îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea să cadă.
· Îndreptaţi-vă spre un spaţiu deschis.

· În cazul unor distrugeri majore, intraţi în clădire numai cu permisiunea autorităţilor.

Dacă sunteţi în oraş, încercaţi să staţi departe de potenţialele pericole (căderi de obiecte). Bucăţile de tencuială care se pot desprinde din clădiri reprezintă un risc major la adresa siguranţei dumneavoastră.

Dacă vă aflaţi într-o clădire cu mai multe etaje, identificaţi un loc sigur în apropierea dumneavoastră. NU folosiţi liftul sau scările. Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă cu atenţie calea de evacuare.

Dacă vă aflaţi într-un vehicul:

· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
· În autobuz sau metrou: rămâneţi pe loc până când mişcarea seismică încetează şi urmaţi recomandările pe care le primiţi.

· În maşină: opriţi cât mai repede cu putinţă şi rămâneţi in interior. Evitaţi podurile, tunelurile.Evitaţi să opriţi lângă clădiri, copaci, pasaje şi cabluri de electricitate.

CITIȚI AICI GHIDUL INTEGRAL