Seismologul Mihai Diaconescu aduce vești îngrijorătoare în urma cutremurelor în serie: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

Seismologul Mihai Diaconescu aduce vești îngrijorătoare în urma cutremurelor în serie: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”
Inquam Photos / Octav Ganea

Plăcile litosferice au fost perturbate din echilibrul lor anterior de către două cutremure majore care au avut loc în Turcia. Aceste cutremure au avut magnitudini de 7,8 și 7,5, iar faptul că s-au produs la adâncimi semnificative a contribuit la impactul lor asupra plăcilor litosferice, potrivit specialistlui INFP.

Val de cutremure au zguduit România în ultimele 24 de ore

România a fost zguduită de un val de cutremure în ultimele 24 de ore, înregistrându-se trei cutremure principale și două replici. Mihai Diaconescu, un reputat seismolog, a oferit o analiză detaliată asupra acestor evenimente seismice în serie.

Marți, 20 iunie, s-au înregistrat mai multe cutremure în diferite zone din România. Primul cutremur a avut loc în zona Vrancea, Buzău, la ora 01:45, cu o magnitudine de 4,2 grade și la o adâncime de 131,5 kilometri. La ora 05:34, un alt cutremur cu magnitudinea de 2,7 grade a avut loc în Dobrogea, Tulcea, la o adâncime de 1,5 kilometri. Ulterior, la ora 08:26, în Oltenia, Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade, la o adâncime de 14 kilometri. Mai târziu, la ora 09:00 și respectiv 10:00 dimineața, au avut loc încă două seisme cu magnitudini de 2,8 și 2 grade.

Avertismentul unui specialist: Cutremure majore iminente în Vrancea

„În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă. Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta. În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență.

În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, spune specialistul, la Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`