În completarea exercițiului național ”SEISM 2018”, începând de duminică seară, ora 20.00, s-a dat startul Exercițiului internațional ”EU ModEX 2018”, al cincilea și ultimul realizat de un consorțiu format din zece parteneri pe protecție civilă.
Având în vedere complexitatea scenariului și numărul mare de resurse umane și tehnice implicate în salvarea victimelor, inclusiv prin activarea mecanismului european de protecție civilă, duminică a sosit în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.
Însoțit de comandantul acțiunii, dr. Raed Arafat, oficialul european a vizitat spitalele mobile instalate de echipele de intervenție din Italia, Norvegia, România și Israel.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Consorțiul a fost contractat de către Comisia Europeană pentru a proiecta, planifica, desfășura și autoevalua exerciții de căutare-salvare urbană medie/dificilă USAR, în condițiile CBRN (chimice, biologice, radiologice, nucleare), de asigurare a asistenței medicale prin punerea la dispoziție a unor posturi medicale avansate – cu sau fără posibilităţi de realizare a intervențiilor chirurgicale – a unor spitale modulare, a asistenței și suportului Tehnic, a unor spitale de campanie, a unor echipe de protecție civilă a Uniunii.
Această ediție a MODEX este găzduită de Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul tuturor structurilor aflate în componența Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) și va avea loc în diferite locații din zona Bucureștiului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Programul MODEX din București este un exercițiu axat pe coordonarea și colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC), iar datorită numărului mare de echipe și participanți, acesta este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.
În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori și participanți din următoarele țări membre ale mecanismului, respectiv Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.