Șeful Vămii din Călărași, reținut alături de alte 12 persoane pentru contrabandă cu motorină

Șeful Vămii din Călărași, reținut alături de alte 12 persoane pentru contrabandă cu motorină

Procurorii DIICOT au reținut, joi, 13 persoane pentru contrabandă cu motorină, printre vinovați numărându-se și șeful vămii din Călărași, Ion Voicu.

Acesta a fost reținut pe 11 septembrie, când polițiștii de la Serviciul de Intervenție Rapidă al Poliției l-au dus la sediul Vămii Călărași în cadrul unor percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil.

Prejudiciul este estimat la aproximativ cinci milioane de euro, scrie Mediafax.

Treizeci şi trei de percheziţii au avut loc atunci la locuinţele unor persoane şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiile Constanţa, Bucureşti, Călăraşi şi judeţele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba şi Vâlcea, fiind vizat un grup infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi, însă în realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.

„În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.

Conform unor surse judiciare, percheziţiile au legătură cu dosarul în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina”.

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina” alături de alte 16 persoane şi şase firme, fiind acuzaţi de procurorii DIICOT Braşov de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`